În noaptea de 26 spre 27 martie, Republica Moldova a trecut la ora de vară, astfel ora 03.00 a devenit ora 04.00. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. Am decis să aflăm ce spun unghenenii în acest sens.
Deși această practică este demult implementată de către autoritățile Republicii Moldova, totuși unii ungheneni spun că le este greu să se obișnuiască cu trecerea la ora de vară, întru cât aceștia simt lipsa unei ore de somn, de care se bucurau până acum.
Mădălina Gheorghiță, elevă: „Pot să spun că trecerea timpului de la ora de vară la ora de iarnă îmi poate cauza uneori mici probleme fiindcă încă nu m-am adaptat cu ora care s-a schimbat. Sunt cu regimul de la ora precedentă și în următoarele dimineți voi cam confunda orele. S-ar putea să mă trezesc mai devreme sau mai târziu decât trebuie. Zilele de vară sunt mai lungi și asta cred că ne bucură pe toți pentru că putem să ieșim seara la plimbări, la alergat. Îmi place această schimbare pentru că îmi voi putea ajuta mai mult părinții la treburile de afară”.
Gheorghe Mihail: „Ne poate da peste cap toată rutina zilnică, toate obiceiurile noastre. Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Desigur, este o problemă de acomodare care poate dura câteva zile sau câteva săptămâni, în funcție de fiecare persoană în parte, dar rămâne o problemă majoră”.
Alexandra Ursu, studentă la facultatea de medicină: „Eu, fiind studentă, și așa dorm foarte puțin, știi cum e cu lucrări, sesiuni, proiecte. De cele mai multe ori adorm după 00.00. Dar acum, odată ce s-a trecut iar la ora de vară, știu sigur că voi avea parte de minim două săptămâni greu de suportat. Dar o să mă obișnuiesc, pentru că nu e pentru prima dată. Această schimbare face ca ziua să fie mai lungă, de unde reiese că vom munci mult și vom dormi puțin”.
Ciprian Goian, elev: „Părerea mea despre schimbarea orei și trecerea la ora de vară nu este una destul de bună. Sincer să fiu, unul dintre lucrurile care mă afectează este faptul că va trebui să mă trezesc mai devreme pentru pregătirea de școală. De acum, în cursul zilei se primește că ziua va fi mai lungă deci vom avea mai mult de lucru. Însă, până la urmă o să ne obișnuim cu asta ca de fiecare dată”.
Ionela Marciuc: „Nici măcar nu vă imaginați cât de tare nu-mi place asta. Dacă ar fi după mine aș lăsa o singură oră ca oamenii ca mine să nu trebuiască să se chinuie în fiecare primăvară și toamnă. Toată nebuneala asta cu trecutul de la o oră la alta îmi aduce disconfort fizic și emoțional. Chiar azi m-am trezit cu o durere nebună de cap și mă simțeam fiartă în oală. Nu înțeleg, când atâtea probleme sunt în țara asta, oare îi neapărat de mai pierdut timp și cu schimbarea orei? De parcă dacă ne-am schimbat ora gata suntem europeni și noi” .
Laurențiu Ursu: „Trecerea la ora de vară este un pic mai dificilă pentru majoritatea persoanelor, deprinderea la ora de iarnă a persoanelor provoacă insomnii și mai multe probleme persoanelor cu boli. Dar ora de vară aduce și beneficii mai mult persoanelor din mediul rural, le mărește ora de lucru și lumina soarelui ajută la creșterea roadei . De obicei, trebuie să treacă o săptămână până să ne deprindem cu această oră deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme, iar acest fapt aduce dificultăți de concentrare la școală. Pentru a ne deprinde cât mai devreme cu această oră trebuie să ne respectăm regimul normal de viață și să practicăm sportul, să luăm dejunul, prânzul și cina la timp și să dormim cât este necesar”.
Totuși, sunt ungheneni care spun că trecerea la ora de vară a trecut neobservată pentru ei. Aceștia sunt de părere că această schimbare este una prielnică pentru toată lumea.
Ion Cojocaru: „Eu reacționez absolut normal față de aceste schimbări. Am un somn liniștit acum și voi avea un somn bun și în continuare, Da, știu că unora le vine greu să treacă peste această perioadă, însă eu nu am probleme cu asta. Și soția, și copiii se bucură că ziua va fi mai lungă. Vom reuși să facem mai multe treburi pe lângă casă, iar copii în sfârșit se vor sătura de joacă. Mai ales că este normal să fie aceste schimbări. Așa se face în toate țările civilizate din Europa. Și ca un ultim argument ar fi faptul că acum zilele sunt așa frumoase, este soare, păsările cântă, pur și simplu, perfect ca ziua să fie lungă și să ne bucurăm de tot ce ne oferă mama natură”.
Ana Moraru, educatoare: „Nu mă stresez chiar deloc, cum am dormit până acum așa voi dormi și în continuare. Cum s-ar spune fiecare doarme până la ce oră vrea și nici o schimbare nu îmi va strica somnul meu dulce de dimineață. Noi cu soțul ar fi trebuit să ne ducem în luna de miere, dar cu toată situația care a izbucnit în țara vecină a trebuit să amânăm, dar până atunci sărbătorim de acasă. Deci da, am o părere neutră față de schimbarea orei. Dacă omul este fericit nu îl poate deranja nimic, nici oră, nici prețuri și nici crize”.
Pentru prima dată trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979. În februarie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru eliminarea practicii de schimbare a orei, dar a lăsat la discreția statelor membre decizia. Comisia Europeană urma să propună un plan de revizuire a Directivei care prevede schimbarea orei, lucru care deocamdată nu s-a întâmplat.