În perioada 7-10 februarie, majoritatea rutelor din țară au fost suspendate în cadrul acțiunii de protest inițiate de transportatori. Aceștia au declarat că doar niște soluții concrete din partea autorităților i-ar putea determina să renunțe la proteste și să revină la programul obișnuit de muncă. Astfel, transportatorii au reușit să ajungă la un numitor comun cu autoritățile, fapt care a dus la majorarea prețurilor pentru transportul public. Ne-am propus să aflăm ce spun unghenenii în această privință.
Elevii, care își fac studiile în municipiul Ungheni, sunt cei mai afectați de noile prețuri
Afectați de noile scumpiri se arată, în primul rând, elevii și studenții de prin sate care își fac studiile în municipiul Ungheni. Majoritatea au declarat că din cauza creșterii prețurilor la transportul public, cheltuielile acestora se vor mări considerabil, fapt care nu este deloc îmbucurător.
Irina Șaptelici, studentă la Colegiul de Medicină din orașul Ungheni: „Fiind studentă și făcând naveta zilnic, noile prețuri preconizate la transportul public nu reprezintă niște vești tare îmbucurătoare pentru mine. Cheltuielile mele săptămânale vor fi dublate, fapt care va depăși bugetul meu de studentă. Nu sunt de acord cu noile prețuri, și cred că și ceilalți studenți au aceeași părere, dar, asta e, trebuie să ne conformăm”.
O altă elevă, la fel se arată nemulțumită de noile prețuri, tânăra consideră că scumpirile nu corespund veniturilor lunare ale oamenilor.
Alexandrina Antoci, elevă: „Consider că noile prețuri pentru transportul public nu sunt o idee bună. Susțin acest lucru, fiindcă dacă ar fi să luăm lucrurile dintr-o perspectivă logică, atunci am înțelege că noile prețuri nu sunt un avantaj nici măcar pentru șoferi. Cred că majoritatea oamenilor, decât să achite atât de mult pentru transport, mai bine fac cumpărături la magazinele din localitate și reduc la minim călătoria cu transportul public. În doilea rând, sunt mulți elevi care, pleacă zi de zi în oraș la școală, ei din bugetul pe care îl au trebuie să mai și mănânce, deci, nu este o idee bună majorarea prețurilor. Și, în final, nu trebuie să uităm de familiile care au un venit redus, și pe lângă alte cheltuieli mai apare încă și transportul public. Nu cred că este rațional să mai fie împovărați oamenii și cu asta”.
O altă categorie afectată – angajații
Nemulțumiți de prețurile la transport se arată și unghenenii care fac naveta în fiecare zi pentru a ajunge la serviciu. Deși, scumpirile nu sunt într-atât de radicale, oamenii recunosc că era binevenit dacă prețurile rămâneau aceleași.
Ioana Cojocaru: „Noi astăzi am mers cu transportul public și prețurile noi încă nu au intrat în vigoare. Dar sinceri să fim, nu ne bucură deloc că urmează să plătim mai mult pentru transport. În fiecare zi trebuie să venim din Valea Mare în oraș la muncă. Și chiar nu e binevenit să se scumpească. Cei câțiva lei dacă îi aduni, într-o lună se primește o sumă considerabilă pe care în mod normal o dăm pe pâine, apă sau copiilor la școală. Așa că nu…. scumpirile nu ne bucură, mai bine rămâneau așa sau și mai bine se micșorau că la noi în țară știți cum e? Totul se scumpește dar salariile rămân pe loc”.
Nici unghenenii care locuiesc și muncesc în oraș nu sunt de acord cu scumpirile care vor intra în vigoare în următoarele zile.
Ion Ungureanu: „Eu stau la gazdă în oraș și muncesc tot aici. De mai bine de 2 ani de când lucrez la o întreprindere salariul mi-a rămas același. Chiar dacă dau doar câțiva lei pentru a circula dintr-un capăt al orașului în celălalt oricum nu susțin inițiativa cu scumpirile, deși încă nu se referă la Ungheni. Cei câțiva lei mai bine îi pun deoparte și îi strâng. Știți, să ai niște bani adunați mereu îți oferă o stare de siguranță. Mai ales atunci când totul îi scump”.
Un alt tânăr, ne spune că student fiind, fiecare scumpire îi pare o catastrofă.
Marcel Ursu, student: „Sunt din Ungheni, dar îmi fac studiile în capitală. În linii generale, cheltuielile mele de drum erau acoperite de bursă, dar nu-i secret că bursa studenților din Moldova mai mult îi de râsul lumii. Acum că s-a scumpit drumul va trebui să economisesc la alte cheltuieli pentru a acoperi transportul. Nu vreau să cer bani de la părinți pentru că le este greu și lor. Îmi pare foarte rău că șoferii din țară se gândesc doar la binele lor personal. Dacă vor continua, o să rămână fără pasageri”.
Am reușit să vorbim și cu un șofer de rută. Acesta ne spune că și-a dorit ca prețurile să crească măcar puțin, pentru că o bună parte din veniturile sale le dă pe combustibil, astfel ajunge la sfârșitul lunii cu nimic.
Șofer: „Oamenii mereu sunt nemulțumiți. Dar în loc să se plângă pe salariile lor mici, lăsați să se uite cât costă combustibilul. Niște calcule elementare o să le arate cu ce ajung eu și alții ca mine la sfârșit de lună. Cu nimic, combustibilul îi scump, mașina se mai strică, avem și noi familii și copii, nepoți. Cum le este greu la alții așa ne este și nouă. Cui nu îi place lasă să meargă cu taxiul. O să îi vedem atunci ce o să spună. Studenții se plâng, muncitorii se plâng, dar noi nu putem intra la toți în voie. Cum am mai spus, dacă vor, lăsați să circule cu transportul public, iar dacă nu, cumpărați-vă toți mașini”.
Amintim că în data de 10 februarie, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa a declarat că momentul critic și revoluționar a fost depășit, iar protestele transportatorilor s-au soldat cu ajungerea la un numitor comun între Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și transportatori. Preliminar s-a ajuns la următoarele date: 70 de bani pentru rutele interurbane și 80 de bani pentru rutele raionale însă mai sunt unele detalii tehnice care, trebuie definitivate.