Ministerul Educației și Cercetării a anunțat zilele trecute despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”, care va include reorganizarea mai multor instituții de învățământ, prin absorbția altora, inclusiv a institutelor de cercetare.
Se anunță și o investiție la prima etapă peste 700 milioane lei pentru a moderniza sistemul de învățământ superior, iar universitățile vor fi mai puternice, mai bine finanțate și mai dotate; studenții vor obține o diplomă de la o instituție de învățământ superior performantă, mai puternică, cunoscută pe plan național și internațional; profesorii vor fi mult mai bine remunerați.
Aparent, toate bune și frumoase, însă dacă actuala guvernare vede o oportunitate de a aduce la o altă etapă de dezvoltare învățământul superior, opoziția condamnă cu vehemență această reformare. Aceștia susțin că actuala guvernare dorește să preia activele, clădirile, terenurile, care le aparțin unor universități și instituții de cercetare. La care Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării, a răspuns: „Noi trebuie să ne asigurăm că nici o proprietate din domeniul educației să nu fie utilizat decât în domeniul educației, iar în situația în care, unele proprietăți nu sunt necesare, atunci în urma procedurilor clare, care pot fi de a vinde, de exemplu, o construcție sau un lot, acești bani să fie utilizați, din nou, în educație”.
Această reformă este criticată și de instituțiile superioare, care urmează să fie comasate. Colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi”. Rectorul Universității Agrare de Stat din Moldova, conferențiar universitar Veronica Prisăcaru, a declarat că s-a discutat și că în toate vrea să asculte argumente, însă „n-am auzit contraargumente la argumentele mele”.
Alte 19 institute de cercetare din R. Moldova își exprimă și ele dezacordul cu decizia ministerului. Iar în fața Guvernului un grup de tineri a protestat împotriva acestor optimizări. mesajul lor fiind: „Bani pentru armament se găsesc, în schimb pentru educație – nu”.
Sunt de acord, poate că avem puțini studenți și prea multe universități, dar sper că acest proces are intenții bune și nu cele de a privatiza terenuri. Universitatea Agrară de Stat din Moldova, spre exemplu, are o mulțime de terenuri agricole și ar fi o tragedie dacă în viitorii ani pe terenurile unde studenții desfășurau orele practice, să răsară noi blocuri de locuit.