
Serghei Eremeico, vicedirectorul Serviciului Antigrindina din Republica Moldova, a făcut pe 20 iunie o declarație la postul de televiziune PRO TV cu referire la ploaia cu grindină de la Petrești. Norul cu grindină ar fi parcurs o distanță de 100 kilometri până ar fi pătruns pe teritoriul Republicii Moldova la o înălțime de 20 de kilometri. Stratul de grindină ar fi avut o grosime de 10 kilometri. Astăzi, nimeni nu poate distruge grindina în nori, ci poate doar să nu permită formarea altei grindine. Grindina adusă de vânt pe teritoriul Republicii Moldova trebuia să cadă pe pământ, deoarece ea deja se formaseră la o mare înălțime.
Pe 18 iunie ar fi fost lansate 798 de rachete. Grindina care a căzut pe teritoriul protejat ar fi afectat doar o suprafață de 118 hectare, însă în apropiere de frontieră terenurile au fost distruse complet, deoarece Serviciul Antigrindină nu are voie să lanseze rachete în direcția frontierei. În prezent se duc tentative tratative cu partea românească de a semna un acord ce va permite lansarea rachetelor antigrindină în apropiere de frontieră.
Rachetele antigrindină, folosite în Moldova, sunt produse în Bulgaria. La fiecare punct rachetar ar trebui să fie 70 de rachete, deși în anul curent au fost alocați bani numai pentru 38 de rachete. Costul unei rachete este de 7500 de lei.
Conform unei în formații operative a Serviciului Antigrindină din 18 iunie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate pe alocuri ploi puternice cu descărcări electrice. Unitățile speciale din Edineț, Soroca, Sângerei, Corneşti şi Călăraşi în perioada de la ora 11.11 până la ora 23.58 au efectuat operațiuni de influență activă. Au fost prelucrate 75 obiecte convective cu pericol de grindină. Consumul de rachete antigrindină a alcătuit 400 bucăți de tip Loza-3 şi 398 bucăți de tip Loza-2. La situația de zi consumul total de rachete antigrindină a alcătuit 1614 bucăți. În decurs de 17 zile cu influențe active au fost tratate cu agent activ 236 obiecte convective. Conform datelor radiolocaționale pe teritoriul protejat au fost înregistrate căderi de grindină în raioanele Ungheni (primăriile Condrăteşti, Cioropcani, Petreşti, Sculeni, or. Corneşti); Nisporeni (primăriile or. Nisporeni, Brătileni); Săngerei (primăriile Rădoaia, Bocancea-Schit, Coada Iazului); Orhei (primăriile Brăviceni, Pohrebeni); Călăraşi (primăriile Onişcani, Dereneu, Păuleşti); Străşeni (Primăria Găleşti); Teleneşti (primăriile Bogzeşti, Crăsnăşeni); Donduşeni (Primăria Țaul).
Între timp, pe 20 iunie la Petrești au sosit 11 camioane cu 5800 de foi de ardezie. Deocamdată, sinistrații vor primi numai jumătate din materialele de construcție, de aceea locuitorii satului împreună cu salvatorii acoperă găurile din acoperișuri cu spumă poliuretanică. Potrivit unor calcule ale primăriei locale, pentru lichidarea consecințelor grindinei ar fi necesare circa 50 de mii de foi de ardezie.
Materialele de construcţie sunt oferite din fondul Agenţiei Rezerve Materiale.