Un grup de elevi de la Gimnaziul Zagarancea ghidați de profesoara de istorie Angela Grosu își dezvoltă capacitățile de învățare prin cercetare. Aceștia abordează subiecte din domeniul istoriei contemporane, și anume viața unor oameni, care pot fi considerați eroi, datorită unor experiențe ce au avut un impact asupra familiei lor și/sau al comunității. Materialele adunate despre Sebastian Andriuță, antrenor al echipei de fotbal „FC Zagarancea”, și parohul bisericii „Sf. Cuvioasa Parascheva”, Pavel Musteață, vor constitui dosarul de participare la concursul național de cercetare istorică pentru elevi și studenți „Descoperim eroi în localitate la noi”.
Dorel Timoșco și Anastasia Popovici, elevi în clasa a IX-a, realizează cercetarea despre Sebastian Andriuță. Ei cred că nimeni nu poate cunoaște propria istorie fără a cunoaște istoria membrilor comunității natale. Și sunt de părere că fiecare localitate are personalitați remarcabile și că prin proiectul prezent completează și îmbogățesc istoria neamului nostru. De ce Sebastian Andriuță? Pentru că dânsul înțelege necesitatea păstrării și promovării tradițiilor locale, valorifică istoria locală, creând un muzeu al satului Zagarancea. Muzeul „În ograda bunicilor” reflectă viața de ieri și de azi a satului. Muzeul a fost vizitat de turiști din Cehia, Olanda, Franța, Germania, Grecia, Spania, România. Vizitatorii au cunoscut vestigiile patrimoniului cultural al neamului nostru și au rămas plăcut impresionați de exponatele lui. Aici este montat și un panou care este reflectată istoria satului Zagarancea de la prima atestare până în prezent.
Sebastian Andriuță – profesor de educație fizică în Gimnaziul Zagarancea, antrenor emerit al Republicii Moldova, cetățean de onoare al comunei Zagarancea, titlu conferit de Consiliul Local. Este născut în satul Măgurele, absolvent al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Istorie și Pedagogie.
Dânsul începe activitatea profesională ca profesor de istorie în Gimnaziul Zagarancea. Se manifestă ca o persoană cu însușiri deosebite: fizice, morale, intelectuale, organizatorice. Se evidențiază ca personalitate cu autoritate, care aduce o contribuție esențială în promovarea imaginii pozitive a instituției unde lucrează. Este promovat în funcția de director de gimnaziu.
Prin activitatea desfășurată în calitate de conducător de instituție influențează pozitiv dezvoltarea culturală în comunitate. Organizează mai multe evenimente de colectare de fonduri pentru realizarea mai multor proiecte comunitare.
Istoria Bisericii din Zagarancea
Tot sub ghidajul profesoarei Angela Grosu alți doi elevi, Liviu Gudîma și Dumitru Biniuc, adună informații despre biserica din localitate și parohul acesteia – Pavel Musteață. Despre instituția ecleziastică de la Zagarancea ar exista dovezi că aceasta ar fi fost construită în 1730. La sud de altarul actualei biserici se află o cruce de piatră pe un postament, care indică locul Sfintei Mese a bisericii anterioare, cu inscripția acestui an.
Protoiereul Pavel Musteață, din momentul numirii sale de către Ierarh în funcția de paroh a muncit zi și noapte împreună cu enoriașii, pentru a duce la bun sfârșit reconstrucția acestui sfânt locaș, pentru a se înălţa aici, de acum încolo, rugăciuni către Bunul Dumnezeu şi creştinii să găsească acea alinare sufletească de care vor avea nevoie.
La 11 iulie 2014 a fost pusă piatra de temelie pentru noua biserică „Cuvioasa Parascheva”.
Protoiereul a depus multe eforturi la înfrumuseţarea şi amenajarea bisericii din localitate.
Marea dragoste și respectul pentru protoiereul Pavel se reflecta prin prezenţa activă a creştinilor în viața bisericii locale.
În 2018 Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Slujba Sfințirii Sfântului Prestol și Dumnezeiasca Liturghie în biserica nou zidită “Cuvioasa Parascheva” din c. Zagarancea.
În timpul Vohodului mic, parohul bisericii a fost decorat pentru truda, osteneala și munca depusă la consolidarea tinerei parohii, cu dreptul de a purta Paliță și Crucea cu Pietre Scumpe.
Pavel Musteață se evidențiază și printr-o amplă activitate în școală. Acesta face donații de cărți religioase, icoane, cruciulițe, desfășoară lecții despre Ortodoxie și participă cu elevii la diferite concursuri creștine ortodoxe.