Pe lângă alte activități de rutină pe care le au beneficiarii Centrului de Reabilitare și Integrare Socială a Bătrânilor din Ungheni un loc aparte îl ocupă și activitățile culturale.
Una din acestea a avut loc nu demult aici, ce a purtat genericul „De la lume adunate și-napoi la lume date”. Specialiștii centrului cu beneficiarii de aici au desfășurat o șezătoare folclorică ca pe timpuri. Îmbrăcați în haine naționale cu recuzita specifică unei șezători aceștia s-au prezentat ca niște actori adevărați. Bărbații desfăceau porumb, băteau la nuci, femeile torceau caiere de lână. Nu au lipsit nici ghicitorile, bancurile, strigăturile, proverbele.
Angela Șaramet cu Inga Lișciuc, specialiste la centru, de comun cu beneficiarii, s-au implicat în activitate, jucându-și rolul de pețitoare. La ordinea zilei au fost bucatele tradiționale, cuvintele ce se spun, atunci când vin pețitorii. Programul a fost moderat de Nelea Lupu, directoarea Centrului de Reabilitare și Integrare Socială a Bătrânilor, care a vorbit despre semnificația obiceiului de cândva, pețitul, obicei ce a figurat pe agenda șezătorii, dar și despre alte tradiții populare. „Moldovenii de când se știu sunt înfrățiți cu obiceiurile și tradițiile populare, cu cântecul și jocul, pe care le mânuiesc cu multă dibăcie și înțelegere. Omul de la țară vede în șezători un mod de a pune câte ceva la cale, a face un lucru, dar și de a se odihni, a se recrea, de a mai schimba o vorbă cu oamenii”.
Pe parcursul sărbătorii a dominat dispoziția și voia bună, fapt ce i-a făcut pe beneficiari să se simtă bine și să-și umple sufletul de emoții pozitive: „Participând la șezătoare mi-am amintit de vremurile din trecut, când eram și eu domnișoară și mergeam la clăci și șezători de acest fel. Este bine, pentru că mai uităm din necazuri, numai că astăzi asemenea obiceiuri nu se mai păstrează. Locul de petrecere a tinerilor este altul, ei merg în cluburi, baruri sau își omoară timpul cu calculatoarele acestea”, s-a dat cu părerea Larisa, una din beneficiare. Cu mult iscusință parti-cipanții au dansat dansul ,,Coasa”, care, de altfel, este un obicei caracteristic zonei noastre. Invitați de onoare la șezătoare au fost specialistele Secției Raionale Asistență Socială și Protecție a Familiei, Viorica Său și Svetlana Nemțanu.