Merele sunt bogate în vitaminele C si K şi ajută organismul să lupte cu infecţiile şi alergiile. Perele sunt fructe foarte potrivite pentru alimentaţia celor mici, deoarece sunt bogate în fibre, vitaminizează şi mineralizează organismul, potolesc foamea.
Gutuile, bogate în vitaminele B, C, E, în potasiu, calciu, magneziu, fier, sunt unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Prunele întăresc oasele, datorită faptului că sunt o bună sursă de bor, potasiu şi vitamina K. Strugurii sunt bogaţi în săruri minerale ca fosfor, fier, potasiu, etc.
Am ales aceste fructe din simplul motiv — cresc pe teritoriul republicii şi sunt poate mai accesibile pentru cumpărători, cu toate că pieţele agricole sunt inundate de banane şi alte fructe exotice. Unele din ele nu ar trebui să lipsească nici din meniul copiilor la grădiniţe. Doar că realitatea este alta — în mare parte la grădiniţele din raionul Ungheni nu este asigurată norma zilnică de fructe.
Carolina Uscatu, asistentă medicală, grădiniţa din Pârliţa, spune că în magazie la moment din fructe sunt doar mere uscate, din care se prepară compot: „Avem de ales: ori să le dăm copiilor lapte, carne sau fructe proaspete, căci norma alimentară de 16,05 lei nu ne permite să cumpărăm şi una, şi alta. Alegem să le dăm carne sau peşte, căci, cred, acasă părinţii seara le mai dau un măr sau o banană”.
Maria Bernic, directoare, grădiniţa din Petreşti, spune că în meniul copiilor fructele sunt incluse zilnic: „La ora 11.00 fiecare copil primeşte fie un măr, fie o banană. Acum avem fructe destule, căci anul trecut nu am activat, iar merele de la Floreşti care ne-au fost atribuite le-am inclus în meniul din anul acesta”. La fel, dânsa spune că aici este depăşită norma zilnică de fructe care trebuie să o primească un copil: ”Dacă cantitatea zilnică de fructe pentru un copil trebuie să fie de 60-90 de grame, copiii noştri consumă în jur de 180 de grame”.
Nina Ermurachi, directoare interimară, grădiniţa din Valea Mare, la fel, spune că din fructe copiii primesc doar mere: „Am fi dorit să le dăm nişte fructe exotice, dar proprietarul mazaginului nu ne poate da un certificat de calitate, de aceea cumpărăm doar mere crescute la Mănoileşti”.
Şi la grădiniţele din oraşul Ungheni situaţia nu este mai bună. Primăria pe parcursul anului trecut a procurat fructe în sumă de 50 de mii de lei. Dacă facem un simplu calcul, atunci un copil a consumat în mediu 2 kilograme de mere timp de un an.
Raisa Popovici, şefa Centrului Sănătate Publică Ungheni, menţionează că nici într-o instituţie nu este respectată norma zilinică de fructe. Conform ultimului ordin al Ministerului Educaţiei din 8 aprilie 2016, un copil din grupa de creşă trebuie să primească zilnic 130 de grame de fructe, iar unul mai mare — până la 250 de grame.