Datele despre gestionarea deșeurilor la nivel național pot fi vizualizate acum în același loc – pe pagina web e-circular.org, la rubrica „Statistici”. Sunt rezultatele unui proiect pilot: „Statistica privind deșeurile – facilitator-cheie pentru economia circulară”. Datele au fost colectate și organizate, timp de șase luni, de către Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, transmite IPN.
Proiectul a fost implementat în perioada aprilie-septembrie 2021. Aurelia Bahnaru, președinta Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor, a precizat că prima acțiune realizată a fost definitivarea modulului online „Statistici deșeuri”, care este împărțit în șase categorii: „Operatori autorizați”, „Autorizații-tip deșeu”, „Salubrizare-taxe și tarife”, „Deșeuri generate (mii tone)”, „Gunoiști”, „Căutare autorizații-tip deșeu, operatori, regiune”. Pe viitor, vor fi completate cu alte categorii. S-a lucrat cu date de la Agenția de mediu, Inspectoratul de Protecție a Mediului și Biroul Național de Statistică. Modulele vor fi periodic actualizate.
În opinia Aureliei Bahnaru, astfel de module trebuie să se regăsească și pe paginile autorităților publice locale și centrale, pentru a asigura managementul corect al datelor. În cadrul proiectului, au fost organizate patru ateliere online, pentru mai bine de 120 de participanți. De asemenea ,a fost elaborat un „Ghid planificare și evaluare. Sistem de management al deșeurilor”.
Proiectul a fost finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Programului de Dezvoltare a Cooperării al Guvernului Austriei (ADC).
Diana Celac, manager programe la Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), crede că ceea ce s-a realizat cu ajutorul proiectului reprezintă o abordare nouă în domeniul managementului deșeurilor și poate contribui la o înțelegere mai clară a surselor de date statistice existente la nivel național. Felul în care pot fi vizualizate acum datele despre modul de gestionare a deșeurilor în ultimii 20 de ani (suprafețe, lista operatorilor autorizați pe tipuri de deșeuri, harta și tarifele existente la nivel național etc.) poate face posibilă îmbunătățirea capacității de înțelegere și abordare a provocărilor legate de mediu.
Șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice la Ministerul Mediului, Svetlana Bolocan, consideră că, fără date statistice, nu poate fi impulsionată soluționarea problemelor în domeniul gestionării deșeurilor. De aceea, orice activitate bazată pe colectarea datelor este important pentru Moldova.
Valoarea proiectului este de circa zece mii de euro, alocați sub forma de grant.