Trăim vremuri grele. Ne confruntăm cu o criză energetică chiar mai dificilă decât cea din anii 90. Dacă atunci părinții noștri au făcut față, nu știu dacă azi noi ne vom isprăvi. Societatea a evoluat, multe le facem cu ajutorul tehnologiei care implică consum mare de energie electrică. Personal mă surprind uneori că m-am dezvățat să scriu cu mâna. Noroc am de fiul meu. Cu el încep a mă reobișnui să țin tocul în mână și cred că încă la multe alte lucruri voi reveni, îmi voi aduce aminte de unde cresc mâinile și voi începe să lucrez mai mult cu ele și nu cu aparatele electrocasnice de ultimă generație, pentru că e criză și conducerea țării ne tot îndeamnă cu disperare să economisim.
Și pe fonul îndemnurilor guvernanților de a economisi energie, apă, gaz unii agenți economici lasă ziua în amiaza mare lumina aprinsă pe stradă, în apropierea afacerii lor. Nu pot să înțeleg: e o tehnică de marketing sau de risipă a energiei electrice? Dacă vor să mă facă să le pășesc pragul, atunci becurile aprinse în miezul zilei nicidecum nu mă vor atrage și în rezultat vor rămâne cu marfa pe rafturi.
Și tot într-un elan de a ne ajuta conducerea țării tot lansează platforme și site-uri cu diverse sfaturi pentru economisire. Acum mă întreb, oare câți oameni au acces la internet ca să citească sfaturile de economisire a energiei electrice, a apei și a gazului? Apoi, mai este un paradox, dacă trebuie să citesc sfaturile de pe un site, ar trebui să mă folosesc de laptop, telefon sau computer, care îl conectezi la o sursă de energie și în rezultat în loc să economisim, de fapt, noi cheltuim.
Am intrat și eu pe acest site (controlezfactura.md) m-au cam lăsat mască unele recomandări, pentru că, vă spun sincer, nu am bani pentru a le da curs la toate. Cum cred că o bătrână cu o mie trei sute lei pensie își poate permite un bec de tip LED? Cel mai ieftin costă 78 lei. Mai bine ar fi investit banii utilizați la elaborarea și întreținerea acestor site-uri la altceva. Ar fi putut vorbi conducerea țării pe la diverse posturi de televiziuni, radio despre recomandări, dar nu să lanseze platforme în mediul online. Ele sunt bune, dar majoritatea oamenilor din Republica Moldova încă nu au acces la internet. Și, apoi mai este un aspect, oamenii de la sate strâng baierele și economisesc.
De peste 30 de ani locuitorii satelor Moldovei noastre sting lumina după ei, încă mulți nu au o mașină de spălat. Poate cei care elaborează sfaturi de economisire merg în cele mai îndepărtate sate și se documentează ca să constate că cetățenii noștri economisesc de fapt.