Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 244 (din 16 decembrie 2020) pentru modificarea unor acte normative (proiectul nr. 495 din 4 decembrie 2020) care vizează inclusiv competența Autorității Naționale de Integritate (ANI) și modul în care poate fi exercitată aceasta. O cerere privind controlul constituționalității a priori asupra acestei legi a fost depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, transmite IPN.
Curtea relevă că suspendarea legii contestate are mai multe beneficii sub aspect constituțional în raport cu soluția nesuspendării ei. Potrivit CC, soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecințele negative iminente pentru ordinea constituțională. Instanța constituțională precizează că președintele țării trebuie să aștepte hotărârea Curții Constituționale și să promulge legea doar dacă constituționalitatea ei a fost confirmată de către Curte.
Potrivit unei Declarații a Platformei Naționale a Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic, esența proiectului care vizează ANI este de a limita competența sa în a aplica sancțiuni funcționarilor publici. Proiectul de lege a fost votat fără avizul Guvernului și fără expertiza anticorupție. ANI a dat aviz negativ acestui proiect, semnalând „consecințe defavorabile și efecte nedorite asupra dosarelor de control aflate, la moment, în derulare la ANI, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor”.