Pe parcursul lunii martie, au urmat un șir de evenimente și vizite care au marcat drumul Republicii Moldova în calea sa îndelungată de aderare la Uniunea Europeană.
După ce Ucraina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Franța, a afirmat că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este un proces complex și ar trebui să implice și alte țări, precum Republica Moldova sau Georgia.
Pe 2 martie la Chișinău a întreprins o vizită Vicepreședintele Comisiei Europene, Joseph Borrell, și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. Aceștia au apreciat modul cum Moldova gestionează criza de refugiați.
La 4 martie Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Socialiștii condamnând această decizie calificând-o ca „populistă” și că ar provoca „dezbinare în societate”.
Pe 16 martie Președintele și Premierul României, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au făcut o vizită la Chișinău. Iohannis a menționat că „Pe lângă România, toate țările comunității europene și euro-atletice sunt solidare Republicii Moldova”. Sandu i-a cerut lui Iohannis susținere pentru avansarea cererii de aderare europeană a R. Moldova semnată de ea la 3 martie și depusă la 4 martie la Bruxelles.
Tot pe 16 martie la Chișinău s-a aflat și ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene și cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno. Acesta a discutat cu omologul său Nicu Popescu despre securitatea din regiune, gestionarea fluxului de refugiați și agenda de integrare europeană a Republicii Moldova
Pe 17 martie într-o conferință de presă la Chișinău Președintele Estoniei, Alar Karis a menționat că țara sa susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, „Moldova este parte a familiei europene și nimeni nu mai pune la îndoială acest lucru. Nimeni nu poate să vă mai oprească din acest parcurs european.” a menționat oficialul.
Din martie curent, Moldova și Ucraina sunt parte a rețelei de energie electrică a Europei. Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson a specificat că „rețelele electrice din Ucraina și Moldova au fost sincronizate cu succes cu Rețeaua Continentală Europeană”.
Rămâne de văzut dacă va reuși țara noastră în viitorul apropiat să adere la familia europeană. Acest lucru devine și mai greu în contextul când la o zi după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare, Tiraspolul a solicitat recunoașterea independenței autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene”.