Aceste cuvintele ale clasicului rus în trecut erau interpretate ca o legitate a faptului că autoritarismul administrației întotdeauna se îmbină cu lipsa de instruire, cu slaba conștiință civică a poporului și, din păcate, nu și-a pierdut actualitatea nici în ziua de azi.
Dar acum mă refer la altceva – la actuala coaliție de guvernare. Anterior, dacă te gândești, exista pumnul care ținea strâns totul și care putea zdrobi totul, fără a lua în seamă legile, justiția, deponenții băncilor, oamenii și, dacă căpetenia credea de cuviință, pumnul putea și să lovească bine – să dea colea vreo 10-15 ani.
Acum, să ne fie cu iertare, avem ceva cu 3-4 capete, cu cinci degete răsfirate care nu pot ține nimic, poate doar să arate cu degetul sau să modeleze combinația știută de toți cu trei degete, dar să strângă pumnul nu reușește. De exemplu, eu am impresia că unii oameni spun, decid, propun, alții în acest moment nu sunt de acord, critică, cer să se anuleze, ca imediat să adopte deciziile și hotărârile lor. Este absurd că unele decizii luate mai devreme sunt readuse la viață. Câte sulițe s-au rupt în dispute și necesitatea adoptării sistemului mixt de vot? S-a adoptat! Acum? Au acționat în stil leninist: un pas înainte, doi pași înapoi.
Revenind la vorba despre căruța cu calul și căprioara, vreau să spun că mă îndoiesc de succesul acestui „atelaj”. Deși ni se tot repetă ceva despre o sarcină comună, mi-e teamă că fiecare are propriul scop. Probabil, de partid. Nu există siguranță, ceva concret, fiecare politician, funcționar de rang înalt are propria opinie, pe care încearcă să o dea drept adevăr.
Să luăm alegerea președintelui Curții Constituționale. Nu știu care va fi situația în această privință când veți începe să citiți exercițiul meu în ale scrisului, dar voi menționa că ne întoarcem la jocurile vechi. Însă cu unele modificări ale regulilor. Chipurile, cuiva i s-a șoptit pentru cine să voteze, după care el, dându-și votul, când sufletul de jurist nu a mai putut suporta acest lucru, a recunoscut ce și cum a fost. Nu înțeleg așa ceva. Sau îi trimiți imediat pe soli mai departe sau îți calci pe suflet și taci, în caz contrar, cine ești? În același timp, oricine ar fi ales în funcția de șef, cuiva persoana respectivă nu-i va plăcea, în plus, deciziile instanței care supraveghează respectarea Constituției nu depind numai de președinte.
Poate principialitatea unora va fi mult mai semnificativă anume la adoptarea acestora.
Ne pare rău, dar speranța ordinară la schimbări în bine cam prea repede, în câteva luni, s-a topit…