Pentru unii, competența este precum o limbă străină pe care nu o cunosc, dar o imită. Conducerea țării ne-a demonstrat asta de nenumărate ori, când funcții înalte, pline de răspundere, mai ales asupra siguranței cetățenilor, au fost ocupate de persoane care nu aveau nicio legătură cu domeniul dat.
Se spune că competența unui specialist bun o vezi în situații de criză, cu părere de rău am ajuns să trăim aceste vremuri, ca să fim martorii unui dezastru total. În mediul online tot mai mult se vehicula de ce în Comisia Situații Excepționale nu există nici un medic. Premierul, Ion Chicu, a ținut să clarifice că există o Comisie naţională extraordinară de sănătate publică, acolo sunt medici, acolo se iau decizii pe dimensiunea medicină, cât despre Comisia Situații Excepționale, șeful Guvernului preciza că nici 3% dintre deciziile adoptate de aceasta nu au tangență cu medicina.
Care au fost eforturile și cum au gestionat situația cele două comisii, vedem acum la 2 luni distanță. Când 887 lucrători din sistemul sănătății sunt infectați cu coronavirus și 5 au decedat. Fiecare al 3-lea pacient este lucrător medical. Republica Moldova e prima în lume la infectarea personalului medical!
Situația creată nu este altceva decât rezultatul acțiunilor care nu au fost făcute de cei care erau responsabili să o facă. Ce fel de ministru te poți numi, când declari că nici pe departe nu ai știut ce ne așteaptă? Funcția unui ministru este să știe. Și să fie pregătit. Dacă nu este medic, să se înconjoare cu consultanți competenți. Nu se procurase nimic. Nu se anunțase niciun plan de achiziție. Ni s-a spus, inclusiv de la tribuna Parlamentului, că avem de toate… Am intrat în pandemie cu 400 de teste, și acelea donate. Fiindcă nu știu care mare specialist a prognozat că Moldova va avea 400 de cazuri. Și mai toți repetau una și bună – nu criticăm oficialii; ne consolidăm cu ei; suntem toți într-o barcă. Curioși am fi, mai sunteți și acum cu ei în barcă?
Incompetența nu s-a oprit aici, ei continuă să calce dintr-o greblă în alta. Ministerul vine cu noi decizii în gestionarea infecției, care va afecta și medicina primară. Au decis tratamentul la domiciliu cu monitorizarea medicului de familie. Mai mult decât atât, s-a început instruirea personalul din medicina primară și pentru prelevarea probelor tot la domiciliu.
După ce a fost pus pe brânci personalul spitalicesc și cel de la urgență, acum urmează și cel din medicina primară. O să se îmbolnăvească încă mii de medici, o să moară sute de oameni, dar ei vor continua să mascheze proasta gestionare. Care este scopul lor? Le par puțini cei 835 lucrători medicali infectați? Vor să-i tripleze cu orice scop? Cât timp își vor mai mima competența?