
Ziua Mondială a tuberculozei este marcată anual la 24 martie şi are drept scop de a conștientiza publicul asupra acestei maladii, care încă este o boală epidemică la nivel global şi care cauzează milioane de decese anual. Această zi este o ocazie de a mobiliza angajamentul politic și social la toate nivelele privind redresarea situației inacceptabile: că multe cazuri de tuberculoză nu sunt diagnosticate, tratate și vindecate la timp.
În Republica Moldova, tuberculoza reprezintă una din problemele prioritare ale sistemului de sănătate. În anul 2014, incidenţa prin tuberculoză a depăşit de circa 3 ori media înregistrată în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (110 versus 40 cazuri la 100 mii populaţie). Pe parcursul anului 2015, in raionul Ungheni au fost inregistrate 120 cazurinoi de tuberculoza.
Severitatea epidemiei tuberculozei din Republica Moldova este condiţionată de diversitatea problemelor socio-economice cu care se confruntă pacienţii şi familiile acestora. Principalele necesităţi ale pacienţilor cu tuberculoză sunt legate de asigurarea asistenţei medicale, suportul social şi psihologic necesare încheierii cu succes a tratamentului. Accesul real la servicii medicale al persoanelor din grupul cu risc şi vigilenţă sporită pentru tuberculoză este departe de a fi suficient din cauza multiplelor constrângeri socio-economice, culturale şi implicare comunitară redusă, deşi prevederile cadrului normativ naţional sunt exhaustive. Asigurarea unui nivel ridicat de conştientizare în interiorul comunităţii în ceea ce priveşte tuberculoza şi solicitarea asistenţei în timp util, precum şi oferirea continuă a sprijinului din partea comunităţii pentru pacienţii cu tuberculoză şi a persoanelor supuse riscului va contribui la consolidarea eforturilor de eliminare a bolii.
Semnele şi simptomele care necesită adresare urgentă la medic: tuse cu sau fără expectoraţie, care persistă mai mult de 3 săptămâni; subfebrilitate sau febră; dispnee (greutate în respiraţie); uneori dureri toracice; oboseală; lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate; transpiraţii nocturne; uneori expectoraţie cu sânge (hemoptizie).
Din păcate, peste 50% din cazuri, nu prezintă nici un simptom, o lungă perioadă de timp. Tusea este cel mai frecvent simptom de tuberculoză. Deoarece debutul este neclar, persoana infectată pune de multe ori tusea pe seama fumatului sau a unei viroze recente.
De reținut: orice persoană se poate îmbolnăvi de tuberculoză, indiferent de statutul social şi de situaţia materială; tuberculoza se transmite de la persoana bolnavă la cea sănătoasă pe cale aerogenă; la apariţia simptomelor specifice tuberculozei, adresaţi-vă de urgenţă medicului de familie/specialist; tuberculoza se tratează numai cu medicamente antituberculoase sub supravegherea directă a personalului medical, evitați automedicația; tratamentul trebuie continuat atât timp cât este indicat de către medicul specialist, pentru a evita cronicizarea sau apariţia tuberculozei multi-drog rezistente; toate serviciile medicale, inclusiv tratamentul, oferite în cadrul Programului Naţional de Control al Tuberculozei sunt gratuite. Tuberculoza, rămâne a fi problema prioritară de sănătate publică, la nivel global.