Niciodată nu încetează să mă mire, să mă surprindă și să mă frapeze comentariile la știrile despre pandemie, nu mă refer doar la cele ale publicației noastre, dar la toate. „Că nu există, că sunt minciuni, cât se mai poate atâta de scris, ce, nu ați îndeplinit norma cu cazurile”, pe cele mai vulgare le lăsăm pe conștiința celui care alt vocabular nu cunoaște și nimeni, absolut nimeni nu scrie că vina, de fapt, e a noastră.
E în puterea noastră în ce mediu trăim, e în puterea noastră să alegem să aruncăm deșeurile la coșul de gunoi ori în stradă, oriunde și oricum. E în capacitatea noastră să ne mai înfrânăm pornirea „de a trăi pe picior mare”, consumând mai puțin. Mai puțină energie electrică, apă, gaze etc.
Mă întreb, oare cum bunicii noștri, străbunicii au trăit fără atâtea comodități, în schimb, respirau un aer curat. Dar noi? Noi nu ne imaginăm să supraviețuim în acele condiții. Să luăm numai bucătăria și ustensilele fără de care ni se pare că nu ne-am descurca: mixer, blender, multicooker, robot de bucătărie etc.
Sunt puțini din acei care încep să conștientizeze că nu mai e normal să trăiești după principiul „după mine potopul”. Chiar nu e bine deloc, în special în aceste zile când natura a ajuns la limita răbdării și ne dă o palmă usturătoare prin acest nou tip de coronavirus. Unii dintre noi încep a colecta selectiv deșeurile, că dacă nu e niciun coș de gunoi prin apropiere au în geantă o sacoșă în care își pun gunoiul. Sunt lucruri mărunte la prima vedere, dar care au un impact major asupra mediului.
Apoi, după aceasta ar fi bine să ne mai facem ordine și în suflet. Că, na, sălășluiesc și aici reziduuri, care ne otrăvesc și ne îmbolnăvesc de mojicie, de indiferență, de snobism, de ignoranță și cel mai grav de prostie. O prostie crasă, care dacă nu o tratăm azi, mâine devine necontrolabilă și duce iremediabil la acele comentarii vulgare despre care am mai scris și în alte editoriale, asta în cel mai bun caz. În cel mai rău caz ajungem să ne surprindă, să ne mire, să ne frapeze inundațiile tot mai devastatoare, mirosul insuportabil din localitățile noastre, tabloul dezolant al gunoiștilor neautorizate, numărul crescând al oamenilor infectați cu COVID-19 și alte boli incurabile, cel mai tragic e că de aceste boli incurabile se îmbolnăvesc nou-născuții. Voi face o paranteză aici.
Discutasem odată cu un medic cardiolog-pediatru de la Institutul Mamei și Copilului de la Chișinău. Îmi spunea dânsa, că era o doamnă, că ei sunt fericiți dacă 10% dintre bebeluși care se nasc sunt sănătoși. Am ajuns să ne bucurăm de o infimă cifră. Dar, ce ne facem cu ceilalți 90% dintre copii? Ce le spunem lor atunci când ne vor întreba de ce ei sunt mai diferiți? Că noi, maturii, am fost iresponsabili, că nu am știut să protejăm mediul?