Pe data de 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit 88 de ani. Pentru a-i înveșnici amintirea și a-i aduce omagiu poetului, în mai multe instituții de cultură au fost petrecute activități cu acest prilej. Îndrăgostiții de opera lui Grigore Vieru și-au dat întâlnire, la fel ca și altă dată, la Casa Limbii Române din municipiul Ungheni, unde s-a desfășurat o nouă ediție a Cafenelei Dorului.
În debutul întâlnirii directoarea Casei Limbii Române din municipiul Ungheni, Rodica Toma, a menționat despre cel care a fost Grigore Vieru, despre valoarea regretatului poet și despre tezaurul literar pe care l-a lăsat ca moștenire generațiilor de azi și de mâine. ,,Dacă Mihai Eminescu a fost poetul poporului român, apoi Grigore Vieru este Eminescu al nostru, al Basarabiei, om al epocii noastre. Este regretabil că în decursul vieții sale nu am știut să-l apreciem îndeajuns, să-l citim și doar după moarte îi aducem lauri. Deși nu mai este printre noi, trebuie să-l comemorăm, să-i aducem omagii, pentru că ne-a lăsat un tezaur extraordinar de gânduri, de cuvinte, de idei, de cântece. A fost un luptător ce a luptat pentru grai, pentru țară, pentru neam, pentru pace. A dăruit copiilor multe poezii”.
Activitatea a fost una interactivă și informativă, la care s-au cântat cântece pe versurile poetului, s-au recitat poezii și au depănat firul amintirilor, care îi leagă de Grigore Vieru . Elevii Liceului Teoretiv ,,Aleksandr Pușkin” au recitat poeziile ,,În limba noastră” și ,,Cămășile”, iar unii elevi au venit cu creațiile lor proprii. Adina Ioana Fuga de la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri” a recitat poezia compusă de ea intitulată ,,Vieru în suflet și în gând”. La ordinea zilei au fost și poeziile: ,,A fost simplu ca și iarba” și ,,Ca și poetul” scrise și recitate de Viorica Său. Nicoleta Rotaru, profesoară la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Ungheni, conducătoarea cercului literar ,,ARS Poetica” a recitat versurile: ,,Pasăre măiastră” și ,,Vers pentru Vieru”. Maria Covali, membra grupului folcloric ,,UnFolk” de la Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria, a interpretat melodia ,,Eminescu” pe versurile lui Grigore Vieru.
Cuvinte alese au fost spuse cu mult drag în memoria poetului neamului basarabean, de către îndrăgostita de poezie și versul scris, Tatiana Cimbriciuc, care a specificat următoarele: ,,Creația lui Grigore Vieru este o alinare a sufletului, a fost incontestabil, o voce singulară, de o expresivitate deosebită în peisajul poeziei românești. Poeziile lui izvorăsc din munții latiniei și sunt cele mai dulci slove adresate tuturor mamelor”. Pline de conținut au fost și versurile scrise și recitate, în memoria poetului, de Tatiana Cimbriciuc: ,,Poetul codului de cuvinte”; ,,Când dor îți va fi” și ,,Tu moarte tot ai mamă?”.
Cât de dragă îi este opera lui Vieru n-a întârziat să o facă nici Natalia Mocan, care cochetează de ceva timp cu poezia: ,,Ascultând acum cântecele scrise pe versurile lui Grigore Vieru și în special melodia ,,Codrii mei bătrâni”, mi-au dat lacrimile, căci este actuală și face parte din copilăria mea. Uneori nici nu ne dăm seama cât demult este înrădăcinat Vieru în noi”. La rândul ei a recitat versurile scrise de ea: ,,Casa părintească”; ,,Războiul” și ,,Așa de la Vieru am primit”.
Constantin Alcaz, care este oaspete frecvent la Casa Limbii Române, a venit cu o creație proprie cu genericul ,,Grigore Vieru – un geniu al națiunii noastre”, dar a venit și să-și împărtășească unele amintiri despre poet: ,,În anii 90, când mă aflam într-un turneu la Vaslui am avut plăcuta ocazie să stau la o masă cu scriitorul. Un om firav, dar plin de înțelepciune”.
Impresii similare a avut și Rodica Toma, directoarea Casei Limbii Române, care și-a amintit cu mult drag de poet: ,,Grigore Vieru a fost oaspete chiar în casa mea, a stat cu mine la masă. A fost o persoană firavă, simplă, vorbea încet, cugetat, de aveai impresia că scrie mereu”.
Cu o piesă răscolitoare întitulată ,,Să nu mă împiedici” a venit în acea zi și cantautoarea Aliona Leșanu, care mai întâi a menționat de unde a venit ideea cântecului compus de ea: ,,Am fost foarte inspirată de poezia lui Grigore Vieru ,,Cu dor îmi duc viața”, dar și mai mult m-a impresionat răspunsul poetului într-un interviu de al lui, în care, când a fost întrebat, cât de nesecat este izvorul lui pentru a crea și a dărui din versurile sale, răspunsul lui a fost următorul: ,,Cine o vrea să mă ajute, să nu mă împiedice”.
Culoare și ambianță artistică a dat evenimentului și expoziția de desene, realizată de elevii școlii de arte plastice ,,Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni.
Prezent la eveniment, Dionisie Ternovschi, viceprimar de Ungheni a concluzionat ce impresii i-a lăsat activitatea în cauză: ,,Aici am văzut atâta lume simplă și frumoasă, care gândește profund. Am văzut elevi extraordinari, sunt bravo că se implică, compun versuri, sunt creativi. Am rămas impresionat că aici, la Casa Limbii Române, descoperim talente”.
La finalul activității participanții au primit diplome pentru implicare și creativitate.