Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, autorii căruia sunt deputații Partidului Socialiștilor, transmite IPN.
Raportorul Ion Crețu, membru CSM, a menționat că aspectele din proiect, ce țin de funcționarea limbilor de comunicare în procedurile judiciare, deja sunt prevăzute în legislația existentă. „Prin proiectul înaintat nu se prevăd derogări de la actualele reglementări”, a notat Ion Crețu.
Un alt raportor, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, membru CSM, a spus că inițiativa respectivă datează din 1 decembrie 2020, iar pe 3 decembrie proiectul a fost supus votului în primă lectură. Acest lucru a avut loc în lipsa unor consultări publice, dar și în lipsa avizărilor de către autoritățile competente. Anume pe 3 decembrie, Cancelaria de Stat a remis către CSM spre avizare acest proiect, contrar procedurilor prevăzute. „Din punctul meu de vedere, o astfel de lege nu poate fi inițiată și, cu atât mai mult, nu poate fi adoptată fără efectuarea consultărilor publice largi, fără expertizele de rigoare”, a declarat raportoarea.
„Sunt categoric împotrivă să avizăm proiectul înaintat de deputații Bogdan Țîrdea, Adrian Lebedinschi și Vasile Bolea”, a declarat Dorel Mustață, membru CSM. Potrivit lui, în anexe sunt specificate instituțiile spre care proiectul urmează să fie transmis la avizare, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu se regăsește printre ele.
Elena Belei, membru CSM, a declarat că susține avizarea negativă a proiectului „din rațiuni de încălcări grave admise în procesul de legiferare și din necesitatea de discuta public oportunitatea unei asemenea legi, mai ales că există un cadru legal suficient pentru utilizarea limbii ruse, a limbii române, în toate domeniile”.
Pentru avizarea negativă a proiectului membrii CSM s-au pronunțat unanim.