Ne plângem de insomnii, de crize de nervi, oboseală și multe altele. Nu ți-ai pus întrebarea că problema poate fi în ceea ce consumi, fie ceai, fie cafea. Pentru majoritatea cantitatea de cofeină este motivul pentru care aleg un latte, expresso sau americano. O facem, fiindcă devine un fel de ulei pentru „motorașele” noastre, care ne face să funcționăm.
Ceaiul poate fi considerat un stimulent la fel de puternic ca și cafeaua când vine vorba de trezitul de dimineață.
Comparând aceeași cantitate de cafea și ceai pe care o consumă o persoană în timpul zilei, cercetătorii de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie au constatat că, deşi au beneficii similare referitoare la atenţie şi gradul de concentrare de peste zi, atunci când vine vorba de somn, băutorii de cafea adorm mai greu, în timp ce acei care beau ceai au un somn mai odihnitor. Alegeți ceaiul dacă puneți accentul pe somn.
Aceste băuturi sunt cunoscute pentru faptul că pătează dinții şi îi transformă din albi în galbeni sau chiar maronii. Dar care dintre ele este mai dăunătoare?
Majoritatea dentiștilor sunt de acord că pigmenţii conţinuţi în ceai sunt mai puternici decât cei din cafea şi aderă mai bine la smalţul dinţilor, mai ales în cazul persoanelor care folosesc o apă de gură ce conţine clorhexidină (cea mai eficientă în combaterea bacteriilor dentare). Deci, cei care-și doresc dinţi strălucitori aleg cafeaua, adică răul mai puțin dăunător.
În Marea Britanie este un obicei de a oferi un ceai prietenului care trece printr-un moment greu. S-a dovedit că ceaiul poate calma nervii, consumatorii acestuia având un răspuns psihologic mai bun în situaţii stresante. Plus că un consum de trei ceşti de ceai pe zi reduce cu 37% riscul de a face depresie, comparativ cu persoanele care nu îl beau.
Câteva ceşti de cafea pe zi, cât şi de ceai reduc riscul de diabet, însă specialiștii nu pot spune procentual care este acest beneficiu. Ambele băuturi par să protejeze moderat inima, deşi dovezile tind să încline balanţa în favoarea cafelei, în timp ce ceaiul prin antioxidanţii pe care îi conţine pare să protejeze de unele tipuri de cancer.
O persoană sănătoasă poate să bea lejer două ceşti de cafea pe zi (a câte 150 ml fiecare). Hipertensivii trebuie să renunţe la cafea, iar cei care au probleme cu stomacul (gastrită, ulcer etc.) nu trebuie să nege “doza” zilnică, ci doar să devină mai precauți şi să nu o consume pe stomacul gol, ci după micul dejun. Cardiacii ar trebui să consume cafea doar la recomandarea medicului.
Moldovenii însă preferă mai mult ceai decât cafea. S-a constatat că opt din 10 îl beau zilnic. Datele unui sondaj de opinie realizat de Magenta Consulting arată că ceaiul este băutura preferată a femeilor, în timp ce bărbații sunt adepții cafelei.
Deci, orice am alege fiecare din băuturi își are beneficiile și defectele sale, însă trebuie să ținem cont că ceea ce consumăm acționează asupra corpului și stării noastre mentale.