Cristina Chiron este o tânără mămică, dar și jurnalistă, originară din Morenii Vechi, comuna Valea Mare. A absolvit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Ungheni, apoi Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. Timp de patru ani ea a activat în calitate de reporteră la Radio Moldova, Departamentul „Actualități”. E convinsă că nimic în viață nu este întâmplător și că tot ce se face, se face spre bine. E optimistă și pozitivă. În absolut orice situație vede partea plină a paharului. E o mamă împlinită și soție fericită. E adepta stilului de viață eco, conștientizează impactul negativ al deșeurilor nesortate și al plasticului utilizat irațional și se străduie să nu fie un dușman al mediului în care trăiește. A trecut la torbe eco. La piață și magazin refuză pe cât este posibil pungile din plastic, apa îmbuteliată și e sigură că schimbarea vine de la fiecare din noi.
— Cât de mult te-au marcat în viață locurile și oamenii copilăriei și adolescenței tale?
— Am avut o copilărie frumoasă și lipsită de griji. Fără vărguțe, palme sau alte pedepse din partea părinților mei, lucru pentru care le mulțumesc enorm. Asta m-a motivat să adopt același tip de educație în raport cu copilul meu. Iar de adolescență ce pot să spun? Mi-am ales întotdeauna prietenii. Dacă nu împărtășeam aceleași valori sau simțeam că nu am nimic bun de învățat de la ei, de multe ori involuntar, pierdeam legătura cu ei. Cercul de prieteni schimbă personalitatea și gândirea oamenilor, iar dacă simți că te schimbă în rău, fugi! Sunt mândră că prietenele mele cele mai bune sunt cele pe care le am din copilărie și adolescență și chiar dacă sunt plecate peste hotare, nu există zi în care să nu vorbim, să ne susținem, să râdem sau să plângem împreună.
— Cum și în ce împrejurări ai înțeles că jurnalismul este o a doua identitate a ta?
— După primul an de facultate, am ales să îmi fac stagiul de practică la radio. A fost dragoste la prima vedere. Următorii doi ani, deși ar fi trebuit să gust din experiența ziaristicii și a televiziunii, tot la radio am mers pentru stagiu. După absolvire m-au chemat la lucru. La Radio Moldova am întâlnit oameni minunați de la care am învățat ceea ce la facultate nimeni nu ne-a spus. Mie îmi plăceau și chiar îmi este dor de serile din campania electorală, de zilele alegerilor, de vizitele oficiale. Toate acestea presupuneau efort dublu și stăteam împreună cu colegii de dimineață până seara târziu în redacție. Asta ne unea, iar pe mine mă făcea mai fericită.
— De la cine ai moște-nit pasiunea pentru jurnalism?
— Profesoarele mele de limba română Nina Cenușă și Angela Gologan au fost cele care mi-au insuflat dragostea pentru limba română, pentru scris și citit și cred că dânsele au fost cele care m-au influențat să aleg o profesie în acest domeniu. Întotdeauna am iubit lecțiile de română pentru că acolo puteam să dau frâu liber imaginației.
— Cum ai ajuns să administrezi un ghid în internet pentru mame și pici sau, mai bine zis, cum a apărut acesta?
— Fiind în perioada concediului de îngrijire a copilului, îmi doream foarte mult să mă simt utilă, să fac ceva, dar în același timp să fiu lângă copilul meu pentru ca să-i ofer educația, grija și dragostea pe care știu că doar eu pot să i-o dau. Aveam totodată nevoie de o activitate care să îmi permită să muncesc cât și când am posibilitate. Eram tare entuziasmată de ideea lansării unui blog, i-am comunicat-o soțului meu, i-am spus că vreau să aibă numele MAMA Online, iar în ziua următoare deja aveam o listă destul de mare de teme pentru articole.
— Prin ce se deosebește blogul tău pentru mămici și pici de altele? Adică, cum atragi publicul?
— Fiecare blog are un anumit public. Eu încerc să scriu nu doar despre mine și copilul meu, ci despre tot ce ar putea să o intereseze pe o mamă. De la știri care le vizează până la articole cu sfaturi ale diferitor specialiști cu privire la sănătatea și educația copiilor. Proiectul meu de suflet de pe MAMA Online rămâne „Mame care inspiră”. Săptămânal scriu poveștile mamelor care s-au regăsit în perioada concediului de maternitate și au lansat afaceri având copii mici. Prin intermediul acestei rubrici am descoperit că femeile noastre sunt atât de puternice și dacă își doresc ceva cu adevarat, nimeni și nimic nu le poate sta în cale. De la ele mă inspir și eu.
— Dacă ai avea oportunitatea să te întorci în timp și anume când ne alegem ce carieră sau profesie să urmăm, ai schimba ceva?
— Nu cred că mi-aș dori să îmi schimb profesia, dar probabil că acest lucru se întâmplă deoarece nu am gustat din alta. Sunt sigură că există și alte profesii la fel de interesante ca și jurnalismul. Nu m-aș regăsi, spre exemplu, niciodată într-un gen de activitate legat de cifre sau în medicină.
— Ce sfaturi le-ai da tinerilor care ar dori să facă carieră în jurnalism?
— Eu am un sfat pentru toți tinerii care absolvesc liceul. Să își imagineze viața lor peste 10 ani. Să își continue studiile doar în domeniul în care își doresc cu adevarat să activeze. Este imposibil să lucrezi conștiincios într-un domeniu pe care nu îl iubești.
Iar pentru cei care își doresc să facă jurnalism, poate fi banal, dar, să citească mult. Jurnalismul este un domeniu în care cultura generală și gramatica sunt esențiale.