
Săptămâna Mondială ONU a siguranţei rutiere în Republica Moldova, se desfăşoară anul acesta în perioada 04-10 mai şi este dedicată siguranţei rutiere a copiilor, cu genericul „Copiii şi siguranţa rutieră”. Această acțiune are menirea să sublinieze situaţia copiilor şi să genereze activități pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere.
O îngrijorare sporită reprezintă implicarea copiilor în accidentele rutiere, care este în creştere în ultimii ani. Potrivit statisticilor naţionale, în anul 2014, în Republica Moldova s-au produs 411 accidente rutiere cu implicarea copiilor, dintre care 20 cazuri s-au soldat cu deces, iar 391 de copii s-au ales cu traume. Pe plan mondial datele arată că în fiecare an, aproximativ 186 milioane de copii cu vârstă de până la 18 ani sunt implicaţi în accidente rutiere, dintre care 38% sunt pietoni.
Traumatismul rutier prezintă un pericol major pentru populaţie, ameninţând viaţa şi sănătatea omului, cauzând pierderi fizice frecvente şi considerabile prejudicii social-economice prioritare. Transportul auto cauzează pînă la 98,8% din numărul total de accidente de transport, având efectul unei epidemii.
Traumele în trafic sunt principala cauză care provoacă moartea în rândul tinerilor cu vârstă cuprinsă între 10 și 24 ani. Moartea provocată de traumatisme rutiere este de 12 ori mai mare decât în cazul altor traume şi necesită spitalizare de 7 ori mai des. Peste 70% din victimele traumate în accidente rutiere necesită spitalizare şi tratament pe termen lung.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează, că fără acţiuni urgente, până în anul 2030, accidentele rutiere vor ocupa locul 5 în topul cauzelor principale ale deceselor. Aproape 3400 de oameni mor pe drumurile lumii în fiecare zi.
Există şi un indice al frecvenţii producerii accidentelor rutiere – cu cât ţara este mai slab dezvoltată cu atăt este mai mare numărul decedaţilor. Printre cauzele principale de producere a accidentelor rutiere sunt: viteza mare, consumul de alcool la volan, traumele psihice, drogurile, copii nesupravegheaţi.
Cele 10 strategii pentru siguranţa rutieră a copiilor sunt: controlul vitezei; reducerea cazurilor de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate; folosirea căştilor de protecţie pentru biciclişti şi motociclişti; utilizarea scaunelor pentru copii; îmbunătăţirea vizibilităţii copiilor; îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor; adaptarea designului automobilului; reducerea riscurilor pentru şoferii începători; acordarea ajutorului medical adecvat copiilor care au suferit un accident rutier, supravegherea copiilor în apropierea carosabilului.
Imprudenţa în trafic costă viaţă, sănătate şi bani.