O locuitoare a satului Cetireni e îngrijorată de soarta unei familii numeroase. Părinții, ca majoritatea sătenilor, nu ar avea de lucru, în familie cresc patru copii, cum supraviețuiesc, cu ce bani? Cică, cel mai mult îi este milă de băiatul mai mare care este grav bolnav.
Potrivit Dinei Cebotari, asistent social la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, în decembrie anul trecut, familia a beneficiat ultima dată de ajutor social și, la 15 ianuarie, a trebuit să actualizeze cererea. De obicei, prestația socială era de 1700 de lei, însă în decembrie a constituit aproximativ 2300, iar venitul propriu era de 212 de lei. De ce a fost mai mult în decembrie? Poate atunci copilul cu dizabilități severe nu a primit indemnizația socială la care avea dreptul.
Asistentul social al Primăriei Cetireni, Marina Gorincioi, a remarcat că femeia a prezentat recent cererea ordinară pentru acordarea ajutorului social. De ce a așteptat trei luni? A trebuit să confirme statutul de îngrijitor al copilului care are nevoie de el. Da, acest lucru este prevăzut de Legea cu privire la ajutorul social nr. 133 din 13.06.2008, punctul 5, e). Copilul a avut o intervenție chirurgicală, nu se simte rău, merge la grădiniță și chiar i s-a stabilit dizabilitate accentuată și nu severă, cum a fost. Astfel a durat câteva luni pentru a pregăti dosarul, a aduna certificatele, deși i s-a ajutat.
Potrivit interlocutoarei, familiei, atunci când există o astfel de oportunitate, i se ajută cu alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte. Și în acea perioadă, când familiei i se stabilea ajutorul social, venitul ei era de 3000 de lei, o sumă cu care în sat se poate de trăit. Dar când nu primea ajutor? Se pare că fiul mai mare lucrează, are un anumit venit și concubinul femeii.
În pofida situației dificile, femeia, potrivit sătencei, își iubește copiii. Chipurile, e bine că statul ajută, dar ar fi mai bine dacă aceste familii ar fi susținute de săteni și de cei care au astfel de posibilități.