Concursul ,,La izvoarele înțelepciunii”, etapa raională, organizat de bibliotecile publice teritoriale, Direcția Educație Ungheni și Secția Cultură și Turism Ungheni, a ajuns în acest an la cea de a XXXIII-a ediție. Au participat la această ediție 18 elevi, clasele a X-a – XII-a de la 7 licee și un gimnaziu din raionul Ungheni.
Concursul a avut două probe: scrisă și orală. Tema din acest an a fost opera poetei Ana Blandiana. Elevii au dat dovadă de o pregătire bună, recitând poezii, analizând și meditând asupra operei operei acesteia ,,Chiar dacă opera poetei ni s-a părut puțin cam complicată, am pătruns în esența celor scrise de ea. Poeziile ,,Părinții”; ,,Acasă”; ,,Clepsidra”; ,,Cât ași fi vrut”, au un mesaj și o încărcătură profundă, ce denotă subiecte cum ar fi: relațiile dintre copii și părinți, artă și copilărie. În poeziile ea redă suferința și trăirile sale. A-și asemăna opera ei cu cea a lui George Bacovia, Grigore Vieru și Ion Druță”, a ținut să accentueze eleva Siuzanna Bucica, de la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni.
Potrivit moderatoarei, Veronica Poia, specialistă la Direcția Educație Ungheni, anul acesta concursul a fost unul mai deosebit ca în cei precedenți. ,,Vreau să remarc că anul acesta a fost deosebit și copiii au fost deosebiți. În majoritate au participat și în alte ediții a concursului. Sunt niște elevi foarte bine pregătiți, admirabili, cunosc foarte bine opera în întregime. Nu numai că au citit, dar au și memorizat citate întregi din eseuri și poezii. Dacă la proba scrisă au comis mici greșeli, la proba orală s-au descurcat de minune. N-au fost practic răspunsuri greșite, au fost răspunsuri concise, coerente, bine argumentate. N-au fost copii nepregătiți, ori acest lucru ne-a copleșit enorm. A-și menționa că elevii au participat nu numai cu prezența, dar și cu sufletul, adică se vede că le place cartea”, a concluzionat Veronica Poia.
După deliberări, juriul a făcut totalurile în urma cărora s-a stabilit prestația elevilor la concurs în felul următor: locul I i-a revenit Alexandrinei Mușet de la LT „Mihai Eminescu”, pe locul II s-au plasat elevele Lidia Condratscaia de la LT „Vasile Alecsandri” și Mădălina Țugulea de la aceeași instituție. Locul II le-a revenit elevelor Jasmina Percic de la LT „Mihai Eminescu” și lui Liliana Golban de la LT „Alexei Mateevici” din Pîrlița.
Despre emoțiile pe care le-a încercat în acest concurs ne-a relatat și Alexandrina Mușet, învingătoarea concursului ,,La izvoarele înțelepciunii”: ,,Sincer să spun, când am început a studia opera mi-a plăcut foarte mult, am avut multă încredere în cunoștințele mele, n-am studiat așa mecanic, dar am studiat sistematic, am memorat și analizat. Întrebările nu mi s-au părut grele. Am aflat multe lucruri noi despre cum scrie, cum gândește, cum simte lucrurile poeta și prin ce suferințe a trecut. Concursul a fost o probă de a mă dezvolta intelectual”.
„Cei trei concurenți ne vor reprezenta cu demnitate la etapa republicană, căci ne-au demonstrat că copiii noștri citesc, nu sunt absolut robii tehnologiilor, știu a căuta cartea”, a mai menționat Veronica Poia.
Concursul „La izvoarele înțelepciunii” se desfășoară în patru etape: locală, raională, republicană și internațională (România) și scopul de a promova lectura și a familiariza elevii cu viața și activitatea personalităților din literatura, cultura, istoria națională și universală.