Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de așteptări și împliniri sufletești, atât pentru copii, cât și pentru cei maturi. Suflul lor a fost resimțit de către cei de la sat, dar și de orășeni. Unii le-au sărbătorit pe stil nou, iar alții pe cel vechi. Clipe de neuitat anual vin să ofere cetele de urători și colindători în cadrul tradiționalului festival al obiceiurilor de iarnă ,,După datina străbună”, organizat de către Secția Cultură și Turism Ungheni, dar și colectivele artistice din raza municipiului Ungheni.
Printr-o decizie a Primăriei municipiului Ungheni în premieră în acest an pe Piața Independenței din oraș a fost prezentat un program de urături și colinde în ajunul Crăciunului pe stil vechi.
Cei prezenți au fost încântați de polițiștii de la Direcția Regională Vest a Poliției de Frontieră, conducător, Andrei Florea. Aceștia au venit cu un colaj de colinde și urături din cadrul acestui program.
La fel de spectaculos au evoluat și membrii colectivului folcloric „Răzeșii” de la Palatul Culturii Ungheni, condus de Alexandru Galiț, ce au avut în repertoriu colindele: ,,Florile dalbe”,, Trei crai de la răsărit”,,Cântec de iarnă” și piesa ,,Radu mamei”.
Nu mai puțin impresionați au rămas cei prezenți de vocile mirifice ale membrelor ansamblului vocal de preotese al Palatului de Cultură, condus de Josefina Vizitiu, cu colindele: ,,S-a născut Isus”,, După datini colindăm” și cântecul de iarnă ,,Galbenă gutuie”.
Tonul sărbătorii l-a dat Aliona Leșanu, directoarea a Centrului Cultural Multifuncțional (CCM) „Regina Maria”, care a moderat activitatea și care la fel ca de fiecare dată a venit să încânte publicul împreună cu grupul de tineri chitariști ,,UNIFOLK” al CMM ,,Regina Maria” cu ,,Un colind bate la ușă”,,Urare”,,Vine crăciunul”.
Pentru frumoasele urări Primăria orașului, care a fost și gazda evenimentului i-a răsplătit conform tradiției, cu colaci și pitaci, iar copiilor le-au fost oferite dulciuri.
,,Este în premieră o activitate de genul acesta pentru ca în ajun de Crăciun să vii cu un program scurt, dar consistent, prin care să vestești nașterea Domnului e ceva frumos și este o binecuvântare. Chiar dacă vântul puternic a început să bată, acest lucru nu ne-a împedicat să realizăm ceea ce ne-am propus. E o inițiativă frumoasă, e un mesaj simplu, dar profund”, a menționat Aliona Leșanu, moderatoarea activității.
Cei prezenți au savurat din plin cele oferite de animatorii programului și n-au întârziat să se dea cu părerea vis-a-vis de frumoasele tradiții. ,,E foarte frumos. Eu văd pentru prima dată așa ceva. Avem astăzi multe griji și greutăți, dar asemenea activități ne mai descrețesc frunțile. Eu sunt din oraș și nu prea am avut ocazia să cunosc atât de bine aceste tradiții. Mi-ași dori ca ele să se păstreze pentru ca să le cunoască și cei tineri”, astfel s-a exprimat Svetlana o locuitoare a municipiului Ungheni.
Ce ține de sărbătorirea pe stil nou sau vechi Ludmila din orășelul Cornești mi-a mărturisit următoarele: ,,La noi Crăciunul se sărbătorește pe stil nou. Copiii umblă cu uratul, merg la brad, maturii merg în ospeție unii la alții”.
Organizatorii evenimentului au mai ținut să adauge că și-ar dori ca asemenea evenimente să devină o tradiție la care să aibă cât mai mulți participanți, dar și cât mai mulți admiratori: „Sperăm că prin asemenea program am adus și am înmulțit acea energie mirifică, bucurie în sufletele oamenilor, căci tristețe noi avem, din păcate, și trăim aceste zile triste în care toți se roagă de pace și sănătate. Să dea Domnul ca în anul 2023 să fie pace pe Pământ. Asta ne dorim din tot sufletul”, a mai concluzionat Aliona Leșanu.