În ultimii 3 ani, în urma procesului de optimizare operat în învăţământ, mai multe instituţii de educaţie din raionul Ungheni au suferit modificări: unele şcoli au fost lichidate, altele reorganizate. Cum sunt utilizate clădirile care se află la balanţa administraţiilor publice locale, este întrebarea la care am încercat să găsim răspuns.
Primii care au simţit aceste schimbări au fost elevii şi pedagogii de la şcoala primară „Alexei Mateevici” din oraşul Ungheni. Lor le-au fost oferite săli de clasă în liceul „Aleksandr Puşkin”. Primăria oraşului intenţionează să deschidă în clădirea şcolii primare o grădiniţă de copii. Lucrările de reparaţie au început încă anul trecut graţie unui grant oferit de către Guvernul României. Pentru ca reparaţia să fie finalizată mai este nevoie de circa 11 mln. lei.
Chiar dacă a fost închisă şi filiala claselor primare de la Medeleni, clădirea nu a fost lăsată să se dărâme. Aici a fost deschisă o grupă de grădiniţă cu 14 copii. Dar iată că după lichidarea filialei claselor primare din Mânzăteşti, clădirea ei rămâne a fi pustie. Tatiana Sârbu, secretara Consiliului comunal Hârceşti, spune că edificiul este supravegheat de un paznic. Autorităţile locale nu ştiu cum poate fi folosit acest bun imobil, căci tinerii din sat pleacă, deci nici nu poate fi vorba de deschiderea unui centru pentru ei, iar cămin cultural în sat există. „Ne dorim ca această clădire să fie folosită, dar până când nu am avut nici o cerere din partea doritorilor de a o arenda”, explică secretara. Şi clădirea fostului gimnaziu din Buzduganii de Sus este goală. După închiderea filialei claselor primare, aici sunt doar doi paznici. Surse din cadrul primăriei Valea Marea, la fel, ne-au spus că aici de asemenea nu ştiu cum poate fi folosită această clădire, cu atât mai mult că este reparată, curată, conectată la gazoduct.
După ce a fost lichidată filiala claselor primare din Blindeşti, clădirea este pustie mai bine de 4 ani. Se pare că este unica clădirea din raionul Ungheni, unde s-a dorit să fie folosită pentru o anumită destinaţie. Parohul bisericii din localitate, Evstratie Jomir, venise cu ideea deschiderii aici a unui centru pentru persoanele în etate şi neajutorate. Consilierii locali l-au susţinut, iar printr-o decizie a consiliului comunal clădirea a fost dată în comodat organizaţiei de caritate create de paroh. De atunci, au trecut ceva ani, iar careva schimbări esenţiale aşa şi nu au mai apărut.