Încet, dar sigur iarna își face simțită prezența. În termometre, puținii fulgi care ne-au bucurat privirea deja de două ori (cel puțin când s-a scris acest editorial) ne spun că iată, iată iarna e aproape, iar magazinele au fost primele care ne-au anunțat de apropierea sezonului rece. Angajații de aici de la începutul lui noiembrie au împodobit brazii, au umplut rafturi întregi cu jucării și ghirlande. Dacă îți fură ochiul cu designul lor aceste decorațiuni, atunci prețurile te fac să o iei la sănătoasa.
Îți spui că le vei folosi pe cele de anii trecuți, că te vei mai inspira de pe youtube și îți vei face unele handmade și îți îndrepți pașii spre magazinele alimentare să îți faci rezerve, pentru că se știe de ani buni că în Moldova prețurile o iau razna în pragul sărbătorilor. Ajuns acolo constați că ți-au luat-o înainte prețurile. Au crescut mai ceva ca drojdia.
Toate produsele sunt la preț dublu decât știai. Cea mai ieftină pâine o cumperi la 5,50 lei și are gramajul mai mic. Cartofii, ceapa, varza, uleiul, sfecla roșie, produsele cele mai solicitate, scot și ele o sumă dublă din buzunarele moldovenilor în comparație cu ceva săptămâni în urmă.
Cea mai galopantă creștere de prețuri am simțit-o la ouă. Am ajuns să ne bucurăm că le cumpărăm cu 37 de lei și să ne gândim la modul serios că degrabă vor fi delicatese pe masa noastră.
Chiar dacă în Moldova e primit cozonacii să-i mănânci la masa pascală, oricum privești și la raionul unde frumos sunt aranjați. Arată atât de apetisanți și când te gândești cât vei cheltui pe produsele necesare pentru a prepara o prăjitură îți spui că vei cumpăra unul. Dar prețul e exorbitant.
Îți faci socotelile în gând și… iar renunți. Te consolezi că e mai bine să nu faci abuz de mâncare, că sănătatea îți este precară și ajungi acasă cu sacoșa mai mult goală, în schimb sănătatea îți este garantată (a se citi în mod ironic).
Nu sunt o persoană zgârcită, uneori chiar cheltuiesc prea mult, dar prețurile de azi mă pun serios pe gânduri. Cum să gătești o masă de sărbători cât de cât decentă?, De unde să mai iei bani pentru un cadou ca să-l oferi copilului (nu îi iau în calcul pe ceilalți membri ai familiei)?
Într-un alt editorial scriam că întrebarea rămâne: cine se face responsabil de aceste scumpiri? De ce cum se face o indexare la pensie sau se majorează cu câteva biete procente salariul minim explodează și prețurile la produse? De ani de zile durează asta și nu se ia nicio atitudine. Constantin Rotaru, jurnalist la Gazeta Satelor, nota într-un editorial de-al său: „Se întâmplă astfel, fiindcă până în prezent, nimeni în structurile de stat nu și-a pus scopul să studieze modalitatea de formare a prețurilor, să determine costurile reale pe produse aparte și să identifice astfel adevărata cauză de creștere a prețurilor”.
Tot se vorbește de reforme, de plafonare a prețurilor, termeni și expresii care nu le spun nimic cetățenilor simpli, ceea ce înțelege moldoveanul că la fiecare indexare și majorare de salariu rămâne cu tot mai puțini bani în buzunar. În rezultat, marea majoritatea a populației Republicii Moldova e tot mai săracă și săracă, iar o altă parte se îmbogățește peste noapte. De fapt, sunt cei care manipulează piața prețurilor în țara noastră – proprietarii sau șefii rețelelor de colectare sau de procesare a produselor agricole, a magazinelor alimentare și a piețelor agricole.
Autoritățile, cei care sunt responsabili de siguranța noastră, ar trebui să revadă modalitatea de stabilire a prețurilor ca să simțim că trăim în condiții decente în Republica Moldova.