Săptămâna trecută, a avut loc o nouă rundă a consultărilor publice organizate de către echipa redacţională a ziarului „Unghiul” în parteneriat cu Primăria orașului Ungheni. De data aceasta, evenimentul s-a produs la Școala de Muzică, cu participarea pedagogilor din instituţie, la care s-au alăturat și cetăţenii, cărora nu le este indiferentă linia de parcurs a orașului. Am ales această locaţie din mai multe considerente: clă-direa în care își desfășoară activitatea didactică cei apro-ximativ 30 de pedagogi care pun bazele artei muzicale la circa 300 de elevi, este una din cele mai vechi din oraș. În plus, majoritatea dintre ei au menţionat că nu au participat niciodată la o consultare publică, ar dori ca opiniile lor să fie luate în vedere de către autorităţi.
De ce au nevoie unghene-nii, ce probleme îi frământă, la implementarea căror pro-iecte majore ar dori să fie martori – iată unele din teme-le dezbătute de participanţi. Receptivă și de data aceasta a fost Liliana Tincu, speci-alist atragerea investiţiilor din cadrul Primăriei orașului Ungheni, care la început a vorbit despre strategia de dezvoltare a localităţii, pla-nurile autorităţilor la capitolul investiţii capitale.
Ce își doresc totuși cetăţenii? În primul rând, în instituţie ar fi necesară o reparaţie capitală a reţelelor inginerești. Pedagogii au mai spus că nu au suficiente clase de studii, elevii exersează și în cancelarie, ceea ce înseamnă că ar fi o salvare construcţia unei anexe. La fel, ei și-ar dori să fie înnoită baza ma-terială a școlii, căci cel mai
vechi instrument muzical are mai bine de 50 de ani. Totuși, pedagogilor nu le sunt străi-ne nici problemele din oraș: iluminatul stradal, reparaţia străzilor, crearea noilor spaţii de joacă pentru copii, amplasarea coșurilor pentru gunoi și în alte cartiere ale localităţii, nu doar în centru, crearea parcărilor la piaţa centrală, amenajarea parcului central, curăţarea lacului Delia, evacuarea gunoiștilor neautorizare, etc.
„Avem foarte mult praf ” – este una din problemele ce au fost identificate pentru pri-ma dată în cadrul întrunirilor organzate. Deci, autorităţilor li s-a sugerat să procure o mașină pentru spălatul trotuarelor, iar pe spaţiile libere să fie semănată iarbă.
Cum pot fi aplicate toate aceste idei în practică? Lilia-na Tincu a venit cu o preciza-re – bugetul orașului nu pre-vede investiţii capitale, deci, cea mai bună soluţie care a dat roade de mai multe ori este atragerea investiţiilor capitale atât de la donatorii externi, cât și locali. Toto-dată, participanţii au fost încurajaţi că se unească în asociaţii obștești, să ela-boreze proiecte și să apli-ce la diferite programe de finanţare. Drept exemplu pot servi practicile de succes ale instituţiilor în care sunt cre-ate astfel de asociaţii și care deja au un portofoliu valoros de proiecte implementate cu susţinerea financiară a Fundaţiei Comunitare Ungheni. În asemenea cazuri vor fi susţinuţi financiar și de către primăria orașului.
La finalul evenimentu-lui, ziariștii au transmis lis-ta cu ideile și propunerile cetăţenilor despre investiţii capitale Lilianei Tincu, care
a menţionat că pentru prioritizarea acţiunilor, vor anali-za și evalua încă o dată taote propunerile cetăţenilor.