Zilele trecute un video a ajuns viral, având accesări mii și mii. Omul se plângea pe inspectorul auto, care l-a oprit pentru verificare. Că, vezi Doamne, el nu s-a pornit la Ungheni și nici în Tailand (îl citez direct pe protagonist). Hazul ni l-a stârnit anume această remarcă. Dar dincolo de haz, trebuie să ne punem mii de semne de întrebare și să conștientizăm pericolul unor semeni ca cetățeanul turmentat din filmulețul viral. Mă miră că insul cunoaște legislația, dar, de fapt, nu știe că cunoștințele lui sunt, de fapt, transpuse în realitate sunt crucile de pe marginea drumului. Dovadă că au murit oameni.
În sinteza Inspectoratului Național de Securitate Publică pentru zilele de odihnă observăm că cele mai multe încălcări țin anume de consumul de alcool. Astfel, acesta aproape că a devenit ceva la ordinea zilei la majoritatea dintre șoferi. Bem până nu mai știm de noi, fără a ne gândi ce lăsăm în urma noastră.
A intrat cumva în genetica noastră să încălcăm regulile. De aceea, avem ce avem azi – accidente rutiere teribile pe șoselele din țară. Din șirul consecințelor ignorării regulilor se numără și deflagrațiile buteliilor de gaz, care au termenul de utilizare expirat de ani buni. Știu că populația nu are alte mijloace de a se asigura cu gaz, dar să fie buni să respecte acele reguli de întrebuințare a buteliilor, să nu le folosim așa cum nouă ne convine, dar cum spun specialiștii.
O altă urmare a nepăsării noastre sunt râurile, câmpurile și pădurile pline de gunoaie. Am fost de curând în Lituania. Am vizitat 5 orașe din această țară. Nu am văzut gunoiul, care îl văd la orice pas la noi. Acolo e curat oriunde nu ți-ai întoarce privirea și nici coșuri pentru gunoi pe stradă nu am văzut, dar asta nu i-a făcut pe lituanieni să-l arunce pe stradă.
Alt moment, dar tot cu moldoveni în rolurile principale. Toţi ştim că după o anumită oră nu mai e permis să lucrezi cu bormaşina. Uite, un dornic de prea mult confort personal continuă să o facă şi după acea oră limită. Faptul că deranjează o scară sau chiar un bloc nu îl priveşte, principalul lui să-i fie bine.
Lista cu “rânza mea e mai presus decât a vecinului” e lungă la moldoveni. Confortul personal fără a lua în calcul şi a celui de alături primează. Trăim aproape fără reguli, aşa ca oamenii din epocile apuse. Şi viaţa noastră devine de nesuportat. Azi vecinul îţi suportă mojicia de a-ţi face hatârul, iar mâine tu pe a lui. Dacă am ţine cont de câteva reguli, care până la urma sunt de bun-simţ, ar fi cu totul altfel de trăit în Republica Moldova.