De câteva luni a fost pus lacătul pe uşa edificiului în care până nu demult activa Centrul de plasament Cuplul părinte-copil din orașul Corneşti. Cauza – lipsa banilor pentru a întreţine o clădire, dar şi un serviciu care, după părerea specialiştilor din domeniu, ultimul timp ar fi fost fără beneficiari. „Întreţineam centrul, achitam salarii, dar beneficiari, de exemplu, vara nu aveam. Înregistram cheltuieli foarte mari, mai ales în sezonul rece. Dar şi condiţiile nu erau cele mai bune, mă refer la faptul că erau probleme cu sistemul de canalizare şi aprovizionare cu apă potabilă a instituţiei”, a explicat Marina Croitoru, şefa Secţiei protecţie a familiei şi copilului din cadrul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ungheni (DASPF). Potrivit ei, în sezonul rece se cheltuiau circa 100 de mii de lei pentru agentul termic.
Interlocutoarea mai explică şi de ce ultimul timp numărul beneficiarilor a scăzut: „De când a fost instituit serviciul care se referă la asistenţa comunitară, a dispărut necesitatea de a plasa cuplurile în situaţie de risc în centrul de la Corneşti, menirea căruia era anume prevenirea abandonului la naşterea copilului. Asistenţii comunitari fac o activitate bună în localităţi cu mamele tinere şi acestea nu îşi părăsesc copilul”. Precum a recunoscut și dânsa, chiar și locaţia centrului nu ar fi fost potrivită.
În acest timp însă au fost efectuate reparaţii în încăperile nefolosite de la Centrul de plasament al persoanelor fără adăpost din Sculeni. Cele două odăi, în care vor locui o perioada determinată 2-3 cupluri, au fost reparate şi dotate cu mobilierul necesar.
Totodată a fost amenajată şi o bucătărie, bloc sanitar, aceste spaţii fiind folosite doar de beneficarii propriu-zişi. Şeful adjunct DASPF, Constantin Potlog, spune că în curând mamele împreună cu copiii ar putea să fie plasate acolo. Transferul centrului a fost efectuat având la bază decizia Consiliului Raional Ungheni, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Din spusele lui Potlog, angajaţii nu îşi vor pierde locul de muncă, drept e că nu a spus unde vor fi încadraţi. De notat, clădirea de la Corneşti rămâne deocamdată conservată şi pe parcurs se va lua o decizie ce menire va avea.
Instituţia publică de protecţie a cuplului mamă-copil din oraşul Corneşti a fost fondată în anul 2008 în cadrul unui proiect, pentru a preveni abandonul copilului la naştere, violenţa şi traficul de fiinţe umane.