Lansăm o nouă rubrică în ziarul „Unghiul”. Vom întreba părerea unghenenilor despre teme actuale.
De la începutul lunii noiembrie, consumatorii moldoveni de gaze naturale primesc facturi majorate în contextul noilor scumpiri de pe piața mondială. Totuși, pe lângă facturile usturătoare, consumatorii au parte de unele compensații din partea autorităților. Cât de eficiente sunt acestea și ce spun unghenenii în această privință aflați în continuare. Tot în acest Vox am decis să mai aflăm cum le pare unghenenilor prețul la gaz și cum se descurcă aceștia în contextul noilor scumpiri. Răspunsuri au fost multe iar cel mai des am auzit replici precum: „Economisim în toate privințele”, „Încercăm să reducem din consum” sau „E greu, dar ne vom descurca cumva”. Însă, am reușit să identificăm și persoane care spun că prețul la gaz nu este într-atât de ridicat și sunt recunoscători că indiferent de prețuri, avem gaz.
Marina Racoviță: „Preț la gaze poate fi așa, dar și mai mare cu o condiție: dacă vom avea venituri ca în Dubai sau Suedia. Dar din păcate trăim în Moldova cu venituri foarte mici. Așa preț este foarte mare, mai ales pentru oameni în vârstă, sau familii cu copii. Da, s-a scumpit tot. S-a ieftinit numai viața omului. Și până la scumpiri nu-mi permiteam multe, dar acum nici atât nu o să vedem. Familia mea tot este afectată. Doi copii adolescenți, eu nu lucrez, muncește numai soțul. Nu mă plâng, dar economisim la tot. Din păcate, pentru a munci soțul are nevoie de automobil, dar cu prețul la carburanți actual apare o altă problemă. Cu factura nu pot să spun nimic. Eu fac economie și din timp am procurat cărbune. Dar ce fac sărmanii de la bloc, cum se încălzește lumea? Vai, nici nu îmi pot imagina! Ori stau în frig, ori stau flămânzi”.
Mihai Goian, organizator civic: „În principiu prețul la gaze a crescut în toată lumea, Republica Moldova a fost afectată ca și restul lumii de aceasta. Pentru noi, moldovenii, această scumpire este dureroasa pentru că veniturile nu sunt atât de mari ca în alte state europene. Desigur mă afectează financiar această mărire de preț, dar înțeleg că este o scumpire la nivel european. Eu trebuie să plătesc 3400 de lei, dar am apartament de 79 metri pătrați. Și este de colț, plus vecinii de jos nu locuiesc ceea ce face ca suma sa fie mai mare comparativ cu alte persoane cu apartamente identice. Actuala guvernare trebuie să crească nivelul de trai al cetățenilor, sunt abia la jumătate de an de guvernare și aștept de la ei să ia măsurile necesare pentru a crește economia și respectiv veniturile cetățenilor”.
Afectați de preturile la gaz se arată și tinerii din Ungheni care, simt presiunea ce stă pe umerii părinților pentru a achita atât gazul, dar și celelalte facturi.
Maria Mușet, contabilă: „Este foarte greu pentru noi să facem față atâtor scumpiri. Pe lângă gaz mai este și apa, curentul electric, copiii care merg la școală, îmbrăcăminte, încălțăminte și toate astea nu cad din pot – trebuie bani. Dar noi ne descurcăm și spunem mulțumesc că așa scump cum este, măcar avem gaz. Îmi este strașnic să mă gândesc la ce ar fi fost în caz contrar”.
Iulian Ursu, student: „Mie îmi par aceste prețuri exagerate. Pe de o parte este nevoie să avem căldură pentru a nu căpăta unele boli sau afecțiuni de la frig însă pe de altă parte este foarte dificil. Părinții mei și așa munceau foarte mult, dar de acum… Sunt sigur însă că vom trece de această perioadă cu brio, mai dificil, dar vom trece”.
Anastasia Robuleț, studentă, secretară la JCI Ungheni: „Prețurile mă îngrijorează. E iarnă, iar la noi încălzirea e pe gaz, încercam să economisim, dar e foarte complicat. Familia a avut o reacție neordinară, deoarece urma să fie găsite finanțe, inițial alocate pentru alte lucruri. Acum văzând acele anunțuri din partea Guvernului și a celor din conducerea țării privind majorarea și mai mare a prețurilor îmi vine doar să întreb la ce se gândeau până acum. Au fost aleși pentru a duce țara pentru prosperare, nu criză energetică, cum a fost în cazul când nu au prelungit contractul de prestare a gazului. Prețul corespund datelor indicate de contor, însă consumul pare mai mare decât era cu adevărat”.
Alina Butnaru, manageră Centrul Raional de Tineret Ungheni: „Știu că prețul gazului înregistrează record pe piața europeană. E ceva firesc să se întâmple, mă refer la scumpirea tarifelor, în general evoluția pieței. Toți suntem frustrați de prețul la gaz, întrucât suntem în sezonul rece, iar veniturile noastre cu greu acoperă cheltuielile. Multe se scumpesc, însă salariile rămân aceleași. Economisim sau ne vom învăța să economisim resursele”.
Ion Șișcanu, taximetrist: „Îi scump dar ce putem face? Dacă nu ar fi gazul deloc cu ce ne-am încălzi? Este greu de plătit, scumpiri sunt peste tot și numai salariile sunt mici, dar vom trece cumva peste aceste dificultăți pentru că altă soluție nu avem. Eu îi înțeleg pe oamenii care se plâng că prețurile sunt ridicate dar nu cred că statul are așa finanțe ridicate pentru a oferi compensații și mai mari. Este pur și simplu ireal”.
Natalia Gîncu, elevă: „Părerea mea este că dacă nu se vor oferi compensații, va fi foarte greu pe viitor. Dacă ar fi salariile mai mari situația ar fi mult mai bună. De la 4,2 lei la 11,08 mi se pare exagerat destul de exagerat. Desigur că mă afectează aceasta situație, deoarece un părinte va trebui sa muncească numai pentru a achita gazul, iar celălalt pentru a întreține familia și cu excepția gazului mai este și lumină și apă și multe altele” .