La noi orice fenomen meteorologic devine o problemă. În timpul iernii, zăpada închide drumurile, iar transportul nu poate circula, copiii lipsesc de la ore din această cauză, nu putem pleca la centrul raional, chiar dacă avem mare nevoie, în orașe oamenii nu pot merge pe trotuare.
Primăvară, dacă plouă din belșug, apa poate inunda case, spăla recoltele din grădini, poate provoca alunecări de teren, din care cauză a suferit odată zona Cula, până și satul Drujba a apărut ca urmare a acestora. Vara, seceta amenință recolta, fântânile seacă, oamenii suferă de căldură.
În schimb, am avut o toamnă binevoitoare, chiar dacă erau ploi sau, Doamne ferește, înghețuri la sol, oricum a fost veselă, s-a strâns recolta, s-a făcut vinul, oamenii au jucat la nunți, dar acum și ea a devenit amară pentru că și sătenii au învățat să ardă frunzele uscate Dar nu se poate să facem acest lucru dacă vrem ca nepoții și strănepoții noștri să trăiască pe acest pământ. Despre asta se vorbește la TV, se scrie în ziare, dar oamenii nu vor să înțeleagă nimic. Dacă mai înainte le puteai face observații, în zilele noastre nimeni nu va îndrăzni să-și facă dușmani, pentru că oamenii, deși spun că trăiesc cu credință în Dumnezeu, au devenit foarte răi. Desigur, ei înțeleg că nu e voie, deoarece dau foc frunzelor seara și ele ard toată noaptea, iar dimineața e imposibil să respiri din cauza aerului înecăcios.
Nu știm unde să telefonăm, cui să comunicăm. Și dacă cel puțin unul ar fi amendat, altora le-ar fi frică să ardă frunzele.