Am discutat cu mai mulți tineri din Măcărești despre egalitatea de gen, fiecare dintre ei are o explicație proprie pentru această sintagmă, dar totuși am reușit să identificăm anumite elemente comune în opiniile lor. Tinerii explică egalitatea de gen ca fiind momentul în care femeile și bărbații au aceleași drepturi, libertăți și oportunități egale.
În ciuda multor eforturi care se depun pentru promovarea egalității de gen, în multe domenii bărbații și femeile nu se bucură de aceleași avantaje. Cele mai frecvente diferențe ies la iveală când vorbim despre salarii, politică, familie, stil vestimentar sau carieră. Prin egalitatea de gen, tinerii intervievați văd mai întâi de toate posibilitățile de a-ți explora potențialul indiferent de gen, pentru că fiecare persoană are anumite capacități care trebuie dezvoltate, iar stereotipurile pe bază de gen nu ar trebui să fie o piedică în acest sens.
Unii tineri au acceptat fără a sta pe gânduri să le indicăm numele și să afișăm fotografiile lor, pe când alții, mai timizi au ales să-și păstreze anonimatul.
„Egalitatea de gen este un drept, unul prin care fiecare este liber să își dezvolte propriile capacități și să își exprime preferințele fără a fi influențați de sexul care aparține. Atât femeile, cât și bărbații trebuie să aibă parte de promovare egală. Din păcate, stereotipurile încă își au efectul în societate, femeile încă fiind considerate inferioare bărbaților. Ele sunt discriminate, sunt victime ale violenței și ale nedreptății. Cred că fiecare persoană: femeie sau bărbat își poate determina rolul atât în familie, în politică, în societate, discriminarea de gen reprezentând un element al încălcării dreptului omului.”, a declarat Tatiana Tomșa.
Alt tânăr care a dorit să rămână anonim a declarat că societatea actuală mai are de muncit în legătură cu egalitatea de gen. „Despre acest subiect am o părere bună deoarece n-ar mai fi un stereotip că bărbatul este mai puternic astfel el să ia toate deciziile, dar prin egalitatea de gen n-ar mai fi înjosirea la care sunt supuse femeile de unii bărbați. Și da, avem foarte mult de muncit, deoarece bărbatul încă crede că femeile sunt doar casnice, își folosesc forța pentru a le intimida.”
În pofida tuturor părerilor care susțin promovarea egalității de gen, am întâlnit o tânără care a afirmat că egalitatea de gen nu este o problemă ce ar necesita rezolvare. „Părerea mea e că fiecare om indiferent de ce gen este trebuie să aibă aceleași drepturi și responsabilități. Dar consider că totul e perfect, sincer nu prea am întâlnit persoane care să nu respecte principiile egalității de gen”, a declarat o tânără care nu a dorit să-i fie divulgată identitatea.
Un alt tânăr a declarat că susține promovarea egalității de gen, fapt care este îmbucurător:„Părerea mea despre egalitatea de gen este una bună. Personal susțin acest lucru și vreau să ajut la promovarea acesteia. Cunosc că egalitatea de gen încearcă să elimine stereotipurile”, a mai specificat el.
Am întâlnit și persoane care afirmă că egalitatea de gen este un subiect discutat des. „La momentul actual egalitatea de gen este o problemă care este pusă în discuție oriunde și oricând. Poate faptul că unor femei sau bărbați le sunt interzise anumite lucruri sau sunt dați la o parte, aceasta este și cauza care îi stagnează, nu le permite să se ridice mai sus. Egalitatea de gen nu costă în faptul ca femeia și bărbatul s-a devină egali în totalitate, doar să le oferim ocazia ca să beneficieze ambii de aceleași bunuri, drepturi oportunități. Ar trebui sa dispară acest gând că există lucruri care le pot face doar bărbații și lucruri care le pot face doar femeile, la momentul de față totul este imprevizibil”, a precizat Maria Toma.
O tânără a recunoscut că știe mai multe lucruri despre egalitatea de gen, cu o parte din ele a fost de acord să se împărtășească și cu noi. „Egalitatea de gen e atunci când bărbatul și femeia au aceleași drepturi, când este un echilibru între ei. Despre acest subiect știu câte ceva. În prezent foarte multe persoane încearcă să pună acest subiect în discuție. Foarte multe femei rămân fără drepturi din cauza tradițiilor înrădăcinate în societatea moldovenească. De aceea, foarte multe dintre ele au idei și păreri preconcepute despre modul cum tinerele din ziua de azi doar din cauza hainelor, limbajului și chiar acțiunilor. Chiar dacă multe persoane se zbat doar ca femeile să obțină niște drepturi ca ele să fie egale cu bărbații, cred uneori că e în zadar doar din cauza că majoritatea au o gândire primitivă și nu acceptă faptul că deja omenirea se modernizează, și nu trebuie să stăm în aceeași mocirlă, poate m-am exprimat mai dur, dar asta e realitatea, ca ei”, a afirmat tânăra care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Dumitru Stoica este un tânăr care vede egalitatea de gen ca pe un subiect tabu. Tânărul a spus că nu sunt suficiente numeroasele discuții care sunt desfășurate în acest sens, ci consideră că problema egalității de gen poate fi rezolvată doar dacă vor fi întreprinse acțiuni concrete în acest sens. „Despre egalitatea de gen s-a vorbit de atâtea ori încât uneori acest subiect devine plictisitor. Recunosc că discuțiile respective au un anumit impact, dar nu le consider suficiente pentru a stabili echilibrul între genuri. Sunt necesare faptele și acțiunile concrete pentru că doar vorbind noi nu vom soluționa nimic.”
Conform moldova.unwomen.org Republica Moldova și-a asumat angajamente internaționale și naționale de a promova egalitatea de gen și abilitarea femeilor, în particular prin ratificarea Convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) și ale diverselor convenții ale Organizației Mondiale a Muncii. De la adoptarea în 2006 a Legii nr. 5 privind asigurarea egalității de șanse între bărbați și femei, a fost implementată o serie de strategii și planuri de acțiune naționale, care au promovat egalitatea de gen. În 2016 a fost introdusă legea care prevede o cotă de 40 la sută de reprezentare minimă a ambelor sexe în organele de conducere și în listele electorale, posibilitatea concediului de paternitate și interzicerea publicității sexiste. Cu toate acestea, aplicarea măsurilor privind egalitatea de gen este încă lentă. Femeile continuă să se confrunte cu discriminare și inegalitate în viața socială, economică și politică, iar reprezentarea lor în politică și la nivel decizional rămâne sub reperele internaționale.