Cartierul Ungheni-Vale – zonă de revitalizare urbană
Situat pe malul râului Prut, în partea vestică a orașului Ungheni, Cartierul Ungheni-Vale are o populație de 2264 de locuitori și reprezintă partea veche a localității. Deși dispune de un potențial turistic deosebit (se află la intersecția căilor ferate Republica Moldova – România, iar în apropiere este podul feroviar peste Prut, cunoscut ca „Podul Eiffel”), cartierul este una dintre zonele defavorizate ale municipiului Ungheni. Acest fapt se reflectă și în studiul realizat în anul 2018, în procesul de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.
„În urma analizei indicatorilor sociali, economici și de mediu s-a constatat că această zonă necesită o intervenție deosebită, o abordare aparte, specifică problemelor identificate aici: rata înaltă a șomajului, numărul mare al familiilor social-vulnerabile, lipsa zonelor verzi amenajate, risc sporit de inundații ș.a. În Programul de Revitalizare Urbană au fost trasate direcțiile prioritare de intervenție în acest cartier. În continuare vom îndrepta eforturile spre îmbunătățirea condițiilor de trai al locuitorilor din zonă. Am început cu implementarea proiectului de creare a unei grădinițe de copii în acest cartier”, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului.
Copii din Ungheni-Vale vor merge la o grădiniță mai aproape de casă
Săptămâna trecută au început lucrările de reconstrucție a sediului fostei grădinițe de copii din cartierul Ungheni-Vale în cadrul proiectului „Condiții mai bune pentru copiii de vârstă preșcolară din cartierul Ungheni-Vale prin implicare civică”.
Aici vor fi executate lucrări de reparație a rețelelor inginerești interioare (sistem de încălzire, asigurarea cu apă caldă, apă rece și canalizare, corpuri de iluminat) și lucrări de finisare interioară (geamuri, reparația pardoselii, a tavanurilor).
„Și în acest an la grădinițele existente avem un număr mai mare a copiilor decât capacitatea acestor instituții. Prin deschiderea unei grădinițe în cartierul Ungheni-Vale sperăm să soluționăm, parțial, problema locurilor în grădiniţele de copii, atestată la nivelul întregului oraş. Preconizăm să deschidem aici 5 grupe de copii cu vârsta preșcolară de 2-7 ani”, a precizat Alexandru Ambros.
Costul primei etape de reabilitare a clădirii destinate grădiniței de copii este de 3,7 mln lei, dintre care 1,098 mln lei sunt oferiți de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone prin programul polonez de cooperare pentru dezvoltare.

Paralel au început lucrările de reconstrucție a infrastructurii drumurilor din cartierul Ungheni-Vale
Printre cele mai importante probleme invocate de locuitorii cartierului sunt cele legate de iluminatul public și de infrastructura drumurilor. Primii pași pentru soluționarea acestor probleme au fost întreprinși încă la începutul anului 2019. A fost asigurat iluminatul public pe străzile Unghiului, A. Donici și Suceava.
La începutul acestei săptămâni a fost inițiată reparația curții blocurilor de locuit de pe strada Unirii 3A. Aici vor fi efectuate lucrări de reconstrucție a intrării în curtea blocului dinspre strada Unirii, reparate trotuarele și amenajate parcări.
Cetățenii au un rol esențial în procesul de revitalizare a cartierului
În cadrul Programului de Revitalizare Urbană se pune accent îndeosebi pe implicarea civică în soluționarea problemelor locale prin participarea la întâlniri publice, acțiuni de salubrizare, evenimente cultural-artistice etc. „Succesul implementării proiectului „Condiții mai bune pentru copiii de vârstă preșcolară din cartierul Ungheni-Vale prin implicare civică” depinde în mare măsură de capacitatea de cooperare dintre partenerii proiectului, Primăria municipiului Ungheni, Asociația Obștească „Făclia” și Grupul de Inițiativă Locală „Pyretus”, dar mai ales de participarea cetățenilor. În luna septembrie, ne propunem să organizăm o amplă activitate de salubrizare în această zonă. Îndemnăm locuitorii cartierului să participe împreună cu familia, prietenii, vecinii la această acțiune, precum și la alte activități organizate în cadrul proiectului”, a declarat Eduard Balan, responsabil de revitalizare urbană.