Pe 10 octombrie, specialiștii din cadrul bibliotecilor publice din raionul Ungheni au participat la o ceremonie solemnă de donație de carte în limba română, oferită de România Republicii Moldova. Donația constă în 100.000 de volume fizice și tot atâtea în format digital, achiziționate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.
Aceste cărți vor fi distribuite către 300 de biblioteci publice din Republica Moldova, care au solicitat înnoirea stocului de carte. Acesta este cel mai amplu proiect cultural derulat de România în Republica Moldova în ultimele trei decenii, având scopul de a susține și dezvolta identitatea etnică, culturală și lingvistică românească, precum și de a contribui la formarea noii generații în Republica Moldova.
Conform Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și discuțiilor cu Ambasada României la Chișinău, necesitatea înnoirii fondului de carte al bibliotecilor publice din țară a devenit o prioritate.
Reprezentanții Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova au explicat: „Una dintre cele mai mari probleme ale bibliotecilor publice din Republica Moldova este lipsa cărților noi în limba română. Majoritatea din cele care acum sunt vechi și deteriorate. Interesul cetățenilor pentru lecturi în limba română este semnificativ, iar cărțile noi ar stimula lectura în rândul tinerilor și adulților.”
Această opinie este împăr-tășită și de specialiștii din domeniul biblioteconomic din raionul Ungheni, care au fost prezenți la ceremonia de donare.
„Achizițiile insuficiente de carte din sursele bugetare locale ne încetinesc progresul. Cu ajutorul noilor cărți, bibliotecile vor deveni mai atractive și mai solicitate”, a declarat Larisa Antoci, bibliotecară la Biblioteca Publică Valea Mare din raionul Ungheni.
„Dacă în trecut colecțiile noastre erau învechite, recent, prin diverse donații, situația s-a îmbunătățit. Nu demult, biblioteca mea a primit o donație de la Agenția Bibliografică Națională, iar colecția s-a îmbogățit cu titluri din diferite domenii, inclusiv literatură artistică, poezie și cărți pentru programa școlară. Donația de 100.000 de volume din partea României este o binecuvântare pentru toate bibliotecile din țară. Volumele donate includ cărți de istorie, dezvoltare personală, dar și opere valoroase ale autorilor români, atât clasici, cât și contemporani. Aceste titluri ne vor ajuta enorm și suntem recunoscători poporului român pentru acest gest generos”, a concluzionat Valentina Slovineanu, bibliotecară la Biblioteca Publică Hârcești, raionul Ungheni. Donația vine ca un răspuns la nevoile stringente ale bibliotecilor din Republica Moldova, contribuind la revitalizarea culturii și lecturii în limba română.