„Mă mai ajută lucrătorul social, altfel nu ştiu cum m-aş fi descurcat. Sunt o femeie singură, iar uneori, din cauza problemelor de sănătate, nici puteri nu am ca să ies din casă”, mărturisea mătușa Zinaida de 85 de ani din oraşul Ungheni. Femeia nu are pe nimeni pe lumea asta. Iată că de câţiva ani, de când i s-au înteţit problemele de sănătate şi mai că nu poate ieşi din casă, ajutorul cel mai mare îl are de la lucrătorul social, care o vizitează de câteva ori pe săptămână, îi mai cumpără unele medicamente sau produse alimentare, o mai ajută la curăţenie sau îi ridică pensia. Se întâmplă să mai stea cu ea uneori de vorbă despre preţuri, viaţă, tinereţe.
Mai mult de 20 de ani, în Republica Moldova se implementează unul din serviciile mai solicitate – îngrijirea socială la domiciliu. În raionul Ungheni, în această sferă sunt angajaţi 85 de lucrători sociali, fiecare din ei deservește câte 10-12 persoane aflate la nevoie, adică, în total circa 900 de invalizi, bătrâni solitari. „Desigur, numărul celor care necesită ajutor sau sunt în situaţie dificilă este mult mai mare”, spune Svetlana Nemţanu, şefă serviciu îngrijire la domiciliu în cadrul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei.
Dânsa menţionează că lucrătorul social este acea persoană în care beneficiarii au încredere şi care le oferă ajutorul necesar, le aduce o căldare cu apă sau chiar le dă o mână de ajutor în treburile casnice.
Recent, s-au făcut anumite reformări în regulamentul de funcţionare a serviciului de îngrijire socială la domiciliu şi a standardelor minime de calitate. Potrivit Svetlanei Nemţanu, acum fiecare lucrător social va deţine un registru în care va nota toate acţiunile ce le prestează beneficiarului. Totodată vor fi întocmite contracte cu fiecare beneficiar în parte. La Condrăteşti, de exemplu, asistentul social Ion Bodrug a spus că registrul respectiv este o idee bună: „Cei care beneficiază de serviciile sociale vor trebui să semneze în dreptul rubricii care conţine informaţia despre activitatea pe care a făcut-o lucrătorul social. Cred că ţinerea evidenţei întotdeauna e binevenită”. În primăria respectivă sunt angajaţi trei lucrători sociali, doi – în Condrăteşti şi unul – în Curtoaia. „Oamenii spun că sunt mulţumiţi de prestația lucrătorului nostru. Acesta le ajută să strângă roada, să facă curăţenie în locuinţă, ba chiar şi să prăşească sau să săpe în grădina beneficiarului”, spune Ion Bodrug. Chiar dacă salariul nu este deloc motivant, între 1500 și 2000 de lei, dţnsul afirmă că lucrătorii sociali îşi îndeplinesc conştiincios misiunea.
Deşi beneficiari sunt persoanele vârstnice, cu dizabilitităţi, lipsite de suport din partea copiilor sau a celor apropiaţi, printre acestea s-au mai strecurat şi unele persoane care au copii plecaţi peste hotare. În acest sens, Svetlana Nemţanu explică că orice caz este discutat în cadrul şedinţelor echipei multidisciplinare, iar cei care se bucură de ajutorul oferit de lucrătorul social sunt acei bătrâni, copiii cărora nu le oferă niciun ajutor. Totodată, pe viitor se planifică să fie prestate servicii sociale cu plată anume acelor persoane care nu fac parte din categoria grupului-ţintă. Cert e că deocamdată Guvernul nu a adoptat vreo hotărâre în acest sens. Chiar dacă şi se va lua decizia, Ion Bodrug consideră că o bună parte dintre potenţialii beneficiari nu îşi vor permite să achite costul serviciilor sociale, din cauza veniturilor mici pe care le au.