Pe starea de urgență, apoi pe cele două stări de urgență în sănătate publică nu prea s-au organizat evenimente cu participarea fizică a oamenilor. De curând s-a început reluarea lor. Și, cele mai multe sunt pline de durere, de strigăte de ajutor. Cade principala ramură a economiei statului Republica Moldova – agricultura.
Săptămâna trecută s-a desfășurat cea de-a două întâlnire a agricultorilor din regiunea Ungheni. A participat și un reprezentant al ministerului de resort, care în afara celor 300 milioane de lei, rupte din alte linii ale bugetului de stat, nu a putut să le ofere nimic concret acelor oameni, care doar pe hârtie au un loc de vază în societatea moldovenească – cel de a fi parte a primei ramuri a economiei naționale. Un titlu bombastic și găunos de pompos, când se cunoaște și, cel mai dureros, se trăiește pe propria piele că agricultura e cea mai nedezvoltată ramură a economiei.
Ca și la prima întâlnire, agricultorii s-au plâns, au cerut și chiar le-au propus funcționarilor de stat să chibzuiască asupra unor soluții date de către ei. În caz că nu, atunci consecințele vor fi fatale pentru țară, pentru cetățeni și pentru economie. Nu știu cât de bine i-a auzit reprezentantul guvernului. Cert e că și-a notat ceva în agendă și chiar verbal i-a asigurat că-i înțelege și este solidar cu ei, pentru că a crescut și el la țară și cunoaște foarte bine cum e să muncești la câmp. Dar, solidaritatea funcționarului de stat s-a cam evaporat când a ajuns la fraza că agricultorii nu prea știu cum să cultive pământurile și din această cauză obțin o recoltă slabă.
Recunosc că am rămas șocată de constatarea specialistului. Șocată că a sunat în sala de ședințe a Primăriei municipiului Ungheni a tupeism. Poate o fi avut dreptate, că nu sunt expertă în agricultură, și e bine că li se atrage atenția agricultorilor ca pe viitor să îndrepte lucrurile, dar nu era nici timpul și nici locul potrivit la această remarcă.
Atmosfera era încărcată de emoții negative, disperarea era la ordinea zilei și tu vii să le arăți din deget că, vezi Doamne, situația ar fi fost mai roz dacă voi respectați asolamentul (Conform dicționarului: Tehnică a împărțirii unui teren cultivabil în mai multe loturi (în raport cu numărul de plante care urmează a fi cultivate) și a repartizării prin rotație a fiecărei plante pe un lot anumit. – din fr. Assolement.).
Mare dreptate a avut șeful unei gospodării țărănești: „Când nu ai cum să ajuți, cauți pricini ca să nu o faci”.