Modificările legislative din luna iulie 2017 referitor la legea fondului rutier și cea privind finanțele publice locale au creat noi oportunități pentru primăriile satelor și comunelor. În premieră, acestea, precum și raioanele au primit în bugetele locale bani din Fondul Rutier, pentru reparația și întreținerea drumurilor. În timp ce în alte părți au întâmpinat probleme la valorificarea banilor, primăriile din raionul Ungheni s-au descurcat de minune la acest capitol. Dacă în luna noiembrie la nivel de țară se discuta faptul că doar jumătate din banii alocați au fost absorbiți, primăriile respective și-au valorificat bugetele chiar și în avans.
Potrivit lui Alexandru Brînză, vicepreședintele raionului, primăriile au folosit bugetul până în ultimul leu, iar la acest capitol, raionul Ungheni este primul pe țară, care a găsit modalitatea de a gestiona mijloacele financiare în timp util. Unde au mai fost careva probleme sau sumele erau prea mici, autoritățile locale au găsit totuși o altă modalitate de a-i valorifica, procurând materiale, pe care le vor folosi în anul 2018.
Întrucât banii au fost distribuiți conform numărului de locuitori, cele mai mari primării s-au pomenit cu un buget cât de cât acceptabil, în comparație cu celelalte. Astfel, cel mai multe surse financiare i-au revenit Primăriei municipiului Ungheni – suma de 3746,9 mii lei, care a fost investită în reparația străzilor Alexandru cel Bun și Ghenadie Crestiuc. Astfel, costul lucrărilor de reparație a străzii Alexandru cel Bun este de 2,3 mln lei, iar a străzii Ghenadie Crestiuc – 3 mln lei. Mai mult ca atât, au fost reparate și intrările în curțile blocurilor de locuit adiacente acestor străzi, dar și căile de acces în curțile blocurilor de locuit pe strada Vasile Lupu 6 și 8. De asemenea, au fost reparate în variantă albă mai multe străzi din cartierul Dănuțeni pe o lungime de circa 3,6 km cu o suprafață de aproximativ 13 mii m². Evident, aceste mijloace bănești nu au fost suficiente, dar autoritățile locale au recurs și la surse din bugetul local, dar și la credite.
Pe locul doi după bugetul alocat s-a clasat comuna Pârlița, din cei 640,5 mii lei, primarul Ion Bejan spune că a reușit să-i realizeze în întregime, ba chiar a mai și adăugat din bugetul local 250 mii lei pentru a repara în variantă albă 1100 metru de drum în satul Novaia Nicolaevca și 1200 metri în Pârlița.
Primăria comunei Sculeni a avut și ea în gestiune 589,2 mii lei, banii au fost alocați pentru plombarea unor drumuri din Sculeni, dar și reparația în variantă albă a 3 drumuri din 3 localități ale comunei. Valoarea investiției ar fi depășit bugetul din fondul rutier, iar din bugetul local, primarul Vasile Casian spune că ar mai fi folosit încă 160 mii lei.
Din suma de 515,5 mii lei, fără alte suplimente, și Primăria comunei Măcărești a reușit să repare două drumuri în variantă albă cu o lungime de 1500 metri spre LT „Elada” și drumul de la intrarea în Frăsinești.
Dacă primăriile menționate au ales opțiunea variantei albe, comuna Todirești a investit cei 480,8 mii lei pentru reparația capitală a unui drum din centrul satului. Potrivit declarației primarului Victor Baltag, suma primită din Fondul Rutier nu constituie decât a patra parte din cheltuielile făcute pentru cei 400 metri acoperiți cu înveliș asfaltic, restul au fost alocați din bugetul local.
Și în comuna Zagarancea s-a mers pe varianta învelișului asfaltic, din cei 411,2 mii lei primiți din Fondul Rutier a fost reparată intrarea principală în sat până la stadion, circa 300 metri, la care se mai adaugă și un drum renovat în variantă albă.
La polul opus se află localitățile cu un număr mult mai mic de locuitori, ale căror bugete nu au depășit nici măcar 200 mii lei. Astfel, cele mai mici transferuri i-au revenit satului Măgurele care a primit în gestionare 96,4 mii lei. Cu acest buget totuși autoritățile locale au reușit să repare în variantă albă 2 kilometri, drumul care duce spre Slobozia Măgurii. Mai scump i-a costat varianta albă pe cei din comuna Sinești, autoritățile reușind să valorifice 135,6 mii lei pentru o porțiune de 400 metri, drumurile din fața celor două cimitire ale comunei. Și mai puțin s-a reușit la Morenii Noi, din cei 151,8 mii lei alocați aici au fost reparați în variantă albă 380 metri. În comuna Boghenii Noi situația pare a fi mai îmbucurătoare, acolo s-au reparat două drumuri din Boghenii Noi și Boghenii Vechi, astfel 174,7 mii lei au ajuns pentru 1500 metri. Tot aceeași lungime de drum s-a reparat și la Rădenii Vechi pe așa-numitul dealul „țicului”, lucrări ce au costat 197,1 mii lei.
Reieșind din cele declarate de primarii comunelor și ai satelor, se observă clar o diferență reală de preț al reparațiilor. Această diferență ar putea fi justificată și de calitatea lucrărilor sau a materialelor. Singurii care sunt în măsură să analizeze gestionarea corectă a banilor și realizarea lucrărilor pe măsura veniturilor sunt specialiștii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii. La momentul actual nici măcar Consiliul Raional Ungheni nu duce o evidență a valorificării acestor mijloace bănești.