Săptămâna trecută a fost plină de surprize. Nu tocmai frumoase, aşa cum ar trebui de fapt să fie o surpriză. Chiar de luni, unghenenii, care au contractat credite de lungă durată de la o bancă comercială şi cu doi ani în urmă şi-a închis filiala din oraş, au fost înştiinţaţi că banca a schimbat dobânda aplicată, percepând încă 2% din suma contractată, astfel majorând valoarea acesteia. Deci, dacă clientul până acum achita 1900 de lei lunar, începând cu septembrie va trebui să depună 2280 lei.
Totul pare a fi legal, mai ales că în contract este stipulat că banca are dreptul să ridice şi să coboare procentul de rambursare. Şi dacă creditul a fost contractat pe o perioadă de 5 ani, clientul trebuie să scoată din buzunar mai bine de 20 de mii de lei. Pe angajaţii băncii nu îi interesează aceste amănunte. Fiecare se descurcă cum poate. Nedumerirea şi necazul omului e şi mai mare, atunci când cei stabiliţi cu traiul peste hotare îi spun că au contractat credite pentru procurarea casei de locuit cu dobânda de numai 5,5%, dar şi aceasta, cică, fiind una mare. Cum e posibil? Explicaţia e una simplă, pentru că la noi e ca la nimeni, ca la moldoveni.
Pe la o marţi, un unghenean se căina că a nimerit cu roata automobilului într-o groapă de pe strada Ştefan cel Mare. Bietul om nu ştie că acestea sunt viitoarele rigole, care au menirea să colecteze apele pluviale, doar că nu se cunoaște când vor fi funcţionale şi unde se va aduna apa. Doar colectoare aşa şi nu au fost construite. Tot mai mulţi cetăţeni s-au împăcat cu gândul că nu apa curge prin aceste şanţuri, dar banii europenilor.
Tot săptămâna trecută, un prestator de servicii a încercat răbdarea orăşenilor. Aşa, nitam-nisam a început să taxeze în transportul public copiii de la doi ani. Probabil, e o premieră nu doar pentru ţara noastră mică, dar şi în întreaga lume. Drept că această modificare a durat doar jumătate de zi, fiind anulată la insistenţa jurnaliştilor. Nu prea înţelegem, de ce în acest caz să nu se implice organele competente? Unde este primarul, viceprimarii, consilierii aleși de popor? Desigur, e cam complicat, doar nicio decizie nu se adoptă dacă nu se constituie un grup de lucru. Dar asta, după cum se vede, durează.
Nedumeriţi, pe alocuri chiar supăraţi sunt şi părinţii, ai căror copiii sunt antrenaţi în activităţi extraşcolare. Un pedagog a decis că acești copii trebuie taxaţi pentru greşeli şi încălcarea disciplinei, inventând chiar și o mică amendă. Cică, banii s-ar folosi tot pentru necesităţile copiilor. Alt pedagog a inventat un test de personalitate pentru copii. De data aceasta, testul îl descrie în totalitate: dacă e îngrijit sau neglijent, cuminte sau obraznic, rău sau bun, atent sau neatent… Pentru unii copii, cursurile de pictură, muzică sau dans s-au încheiat în acest an anume cu această amendă nejustificată şi cu testul aiurit. E o metamorfoză? Probabil. Doar avem talentul de-a schimba lucrurile frumoase în unele nedemne care, din păcate, pe alocuri, ne reprezintă doar pe noi, moldovenii.