Toată ziua auzim doar de COVID în sus și COVID în jos. Cu el ne trezim, cu el ne culcăm. Cifre și statistici auzi la fiecare reacție a ministerului. Fără o viziune unică sistemică. În timp ce resursele sistemului medical au fost dirijate pentru a răspunde amenințării reprezentate de coronavirus, restul problemelor de sănătate au picat pe plan secundar în agenda autorităților sanitare. Neglijați oricum și înainte de izbucnirea pandemiei, pacienții cu afecțiuni cronice par să fi rămas acum, mai mult ca niciodată, bolnavii nimănui.
Cine a decis care din ei e mai prioritar? Investigații importante anulate și boli nedetectate. Oameni în durere, care nu au soluții și nici nu îndrăznesc să strige, șoptesc disperați după ajutor. Secții întregi spitalicești de alt profil infectate, închise pentru dezinfecție, spitale puse pe brânci. Despre numărul de accidente vasculare cerebrale înregistrate în ultima vreme, infarcte, pancreatite acute, tumori noi detectate, tratamente în spital amânate și refuzate, număr de decese înregistrate la domiciliu, creșterea numărului de complicații a maladiilor cronice, despre ele nu vorbește nimeni. În cazul lor ministerul tace. Ei nu intră în statistici.
Zeci de mii de pacienți cronici, care depind ca de aer de un tratament bine stabilit și monitorizat la timp au fost abandonați sub risc de agravare a unor maladii și așa grave. Pe când alte zeci de persoane s-ar fi trezit peste noapte cu un diagnostic de COVID-19 pentru că așa ar fi fost indicațiile, sau pentru că așa a arătat testul.
De teama infecției, dar mai ales de restricțiile impuse, bolnavii cronici nu au mai mers la spital. Controalele medicale periodice au fost amânate, unele tratamente se găsesc cu greu în farmacii sau nu se mai găsesc deloc. În țară trăiesc mii de oameni cu una sau cu mai multe boli cronice: diabet, hipertensiune arterială, boală cardiovasculară, insuficiență cardiacă, boli pulmonare, boli hepatice și afecțiuni neurologice. Toți aceștia au de suferit direct și indirect în vremea pandemiei.
Unde s-a mai văzut diagnosticare prin telefon, rețete eliberate pentru câteva luni înainte, complicațiile oncologice puse în așteptare sau sarcini nemonitorizate. Mi-e și frică să mă gândesc, cum vor arăta spitalele și centrele de sănătate, după ce vom depăși situația creată. Când toți bolnavii vor da buzna cu fel de fel de boli în stadii deja avansate. Și, apropo, sunt tare curioasă, cum vor arăta indicii de performanță ai Centrelor de Sănătate? Sau pentru această perioadă, ministra îi va scuti de statistici, protocoale și alte birocrații?
Nu zic că nu ar fi bine să fie contorizate zilnic noile cazuri de infecție, dar nu ar trebui să uităm totuși că restul maladiilor nu au intrat în izolare odată cu omenirea. Medicii știu mai bine decât oricine că o afecțiune cronică scăpată de sub control poate duce rapid la sechele permanente sau chiar la deces. Acești bolnavi nu vor aștepta diminuarea efectelor create de pandemie sau relaxarea măsurilor și nici vremea când coronavirusul va înceta să mai capteze atenția generală. Bolnavii cronici au nevoie acum de ajutor. Și să nu uităm că dincolo de suferința pe care o provoacă complicațiile date de netratarea bolilor, acestea vor însemna și o cheltuială imensă pe umerii unui sistem medical deja șubrezit.