Orașele se sufocă de atâtea automobile și nu numai pe străzi. Deși mereu ne plângem că avem o populație săracă, numărul automobilelor din proprietatea privată nu descrește, ci cu fiecare lună, an crește tot mai mult. În același timp autoritățile nu întreprind nimic pentru ca oamenii să nu se mai simtă prizonieri în propria casă, mai ales cei din oraș.
Nu e mai bună nici situația din municipiul Ungheni, unde practic nu există vreo parcare auto autorizată, iar proprietarii lor le lasă unde se nimerește, uneori chiar blocând accesul în scările caselor cu multe etaje. Locatarii de pe strada Vasile Lupu 6 încearcă să lupte cu această lipsă de responsabilitate și respect a conducătorilor auto. Despre cum le reușește…
Șoferii care parchează de luni bune în fața blocului nr. 6 de pe strada Vasile Lupu din municipiul Ungheni, s-au trezit în amiaza mare cu citații la poliție. Și asta pentru că vreo câțiva locatari nemulțumiți s-au gândit să-i învețe minte.
Totul a pornit de la un demers către poliție. Locatarii s-au plâns de șoferii care-și parchează mașina chiar la intrarea în bloc, ocupând tot trotuarul din ogradă, deși în preajmă ar fi o parcare autorizată. Oamenii s-au arătat nemulțumiți că din cauza mașinilor ei nu se mai pot deplasa, iar copiii nu ar mai avea unde să se joace. Deși acest subiect cele două părți l-au discutat, după cum au susținut locatarii în demersul lor, proprietarii mașinilor nu reacționează în niciun fel.
Articolul 223. Deteriorarea drumurilor, pasajelor de nivel, mijloacelor tehnice de dirijare a circulaţiei rutiere, altor instalaţii rutiere
Deteriorarea drumurilor, pasajelor de nivel, mijloacelor tehnice de dirijare a circulaţiei rutiere, altor instalaţii rutiere, precum şi crearea intenţionată de obstacole în circulaţia rutieră se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale.Cod Contravențional
Plângerea respectivă a fost expediată atât la ziarul „Unghiul”, cât și la Inspectoratul de Poliție. Ca să aflăm cât de operativ a acționat poliția comunitară, am luat legătura cu Oleg Iurii, șef al sectorului nr. 1. La rândul său, acesta ne-a confirmat recepția demersului și a concretizat faptul că la data de 11 aprilie, în jurul orei 14.30, la adresa respectivă s-au deplasat angajații serviciului, care au depistat 6 autovehicole parcate neregulamentar, exact în fața blocului. Potrivit acestuia, șoferilor li s-a dat câte o citație pentru a se prezența la poliție. În cursul zilei următoare 4 din cei 6 conducători auto s-au prezentat la sector, iar conform declarațiilor lor, s-a stabilit că aceștia erau chiar locatari ai blocului. Pe numele lor s-au întocmit procese-verbale, stabilindu-se și amenzi de 900 lei. Ei au fost atenționat ca pe viitor să nu mai parcheze în fața blocurilor sau în zone care ar limita accesul trecătorilor. Pentru astfel de încălcări, conform Codului Contravențional, articolul 223, amenzile se pot ridica și până la 1500 lei.
După cum declară șeful sectorului nr. 1, una din soluții, care ar veni în întâmpinarea problemelor de acest gen, ar fi aplicarea de marcaje rutiere în fața blocurilor, astfel și șoferii vor fi mai atenți, întrucât nerespectarea acestora este sancționată mai dur. De altă părere este Nicolae Rusu, președintele Asociației Proprietarilor de Locuințe Privatizate, care spune că șoferii au făcut deja o obișnuință să parcheze pe gazon sau trotuare și chiar dacă ar fi marcaje rutiere, asta nu ar rezolva problema. „Marcaje sunt în tot orașul, acolo sunt respectate? Singura soluție ar fi amenajarea parcărilor în curțile blocurilor, spre asta trebuie să tindem”, a conchis acesta.