Nu am ratat nicio proiecție a celor patru filme de producție autohtonă, aici la Ungheni („Puterea probabilității”, „Carbon”, „Tunete” și „Varvara”), mai sunt ele câteva (motiv de bucurie pentru noi) și sper foarte mult să ajungă la Ungheni și acelea, și toate au atins coardele sensibile ale sufletului. Nu mă voi referi la interpretarea actorilor, pentru că nu sunt specialistă, însă dacă a reușit să mă sensibilizeze, a reușit să miște rotițele creierului, atunci, zic eu, actorul și echipa de producție și-au făcut treaba bine.
Fiecare din aceste patru filme ne-au oglindit pe noi ca popor, de la simplu cetățean până la conducerea de vârf. Fiecare din aceste patru pelicule ne-a pus față în față cu noi înșine, să ne punem întrebări și să ne confruntăm cu realități uneori incomode, dar totodată necesare pentru evoluția noastră ca indivizi și ca națiune… Da, am râs când unii actori mai vorbeau moldovnește, e hazlie această limbă a noastră (alt popor nu o are, limba noastră e o combinație de mai multe limbi și dialecte), dar noi o vorbim în toată ziua, urechile noastre sunt obișnuite și nu râdem, pentru că ni se pare normal și totuși când o auzi pe un ecran fără să vrei râzi. Alții au râs chiar și când medicul, vorbitor de rusă, i-a explicat lui Sașa (tatăl unui nou-născut cu probleme grave de sănătate) „că i se va tăia puțin capul” (macabru umor mai au unii…).
Sașa, eroul principal din „Varvara”, e angajat al unei firme de gaze. Este cel mai bun specialist de la companie, dar și cel mai cinstit. Acest lucru nu le convine șefiei și nici colegilor de muncă. Toți au acasă familii și pentru a le asigura hrana cea de toate zilele și „krasovci” din Spania ei iau mită la greu, chiar dacă știu că acțiunile lor (la cererea clienților) îi pun în pericol pe aceștia din urmă. Sașa refuză categoric chiar și atunci când în familia lor se naște o fetiță, cu anomalie gravă. El încearcă în fel și chip să-și ajute copilul, care are nevoie de o intervenție chirurgicală costisitoare în străinătate, fără a încălca principiile de viață pe care le are.
Șeful (actorul Alexandru Rusu, originar din Sculeniul Ungheniului) îi dă o misiune, cumva un test, ca să poată să aibă un motiv să-l mai aibă angajat pe Sașa, care nu e ca toți. Deci însărcinarea care i se încredințează este să conecteze un cazan de gaz la conducta exterioară la o biserică din afara capitalei. Aici eroul nostru iarăși întâmpină aceeași situație – nu conta că se pun în pericol, cei de aici (preotul, interpretat de Igor Caras, în cazul de față) își doresc să aibă căldură. Cazanul a fost instalat în interiorul lăcașului sfânt, unde o defecțiune, un accident tehnic ar pune în pericol de moarte oamenii din biserică. Sașa îi atrage atenția preotului, care rămâne de neclintit și așa rămâne până la sfârșitul filmului.
Impus de situația grea de acasă Sașa, dar și de șeful său, acceptă să înceapă lucrările, dar aici eroul înțepenește cu bormașina, pentru că nu poate, pentru că trebuie să găurească ochiul unei sfinte. Întreabă de mătușa Axania istoria icoanei și află că e Sf. Varvara și că aceasta are o poveste cutremurătoare. Aduce încălzitoare ca să-l convingă pe preot să nu găurească ochiul sfintei, care în viața fizică a avut atâtea de pătimit din cauza credinței sale. Și decizia feței bisericești este să-l învețe minte în stil mojicisc. Acesta este bătut, la rugămintea preotului, de către niște săteni.
Sașa ia mită, dar o duce ca și donație la biserică cu intenția ca banii să fie folosiți pentru construcția unei anexe, unde să fie instalat cazanul. Acolo însă vede că Sf. Varvara deja a fost profanată. Prin ochiul ei ieșea țeava de gaze.
Acolo unde am trăit cu #Varvara
Atunci când coridoarele spitalului sunt mai lungi decât cele mai mari autostrăzi, atunci când ți se dă diagnosticul cumplit al copilului, atunci când tu crezi că nu ție ți se întâmplă, ci altcuiva, atunci când lacrimile sunt stăpâne asupra corpului tău, atunci când retorica întrebare „de ce copilul meu?”, îți sfredelește creierul, atunci când frica te cuprinde, atunci când ritualurile sunt mai puternice decât speranța, atunci când un sistem infect îți distruge viața.