Antibioticele tratează infecțiile de origine bacteriană și nu infecțiile virale.
Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele folosite (au capacitatea să crească sau să supraviețuiască în prezența unui antimicrobian) în tratamentul infecțiilor, pe care acestea le cauzează.
Ce poate face fiecare dintre noi pentru a opri fenomenul de rezistență la antibiotice? Utilizează antibiotice doar dacă ți-au fost prescrise de un lucrător medical. Urmează întotdeauna întreaga cură de tratament, chiar dacă te simți mai bine. Nu folosi niciodată antibioticele rămase de la un tratament precedent. Nu împărți antibioticele cu alte persoane. Adoptă măsuri de prevenire a infecțiilor, spălându-te frecvent pe mâini, evitând contactul cu persoanele bolnave și vaccinându-te la timp.
Iată ce se poate face în sectorul agrar pentru a opri fenomenul de rezistență la antibiotice: Asigurați-bă că antibioticele administrate animalelor sunt folosite doar pentru controlul și tratarea bolilor infecțioase și doar sub supravegherea medicului veterinar. Vaccinați animalele pentru a reduce necesitatea administrării antibioticelor. Adoptați sisteme durabile, fortificând igiena, biosecuritatea și manipularea fără stres a animalelor.