Dansatorii în vârstă de 13 și 18 ani, originari din Estul Țării (satul Heciul Nou, Sângerei) și totodată vecinii noștri, au adus mari furori la concursul de la București: Românii au Talent”. Dacă autoritățile locale au decis, că ansamblul necesită prea multe resurse și au sistat finanțarea, atunci conducătorul artistic a fost nevoit să mențină activitatea ansamblului în condiții de voluntariat.
După energia și sipiritul artistic, jurații nu au avut nicio îndoială, că „hecenii” vin din stânga Prutului. Ei au cucerit jurații, dar și publicul din primele secunde. „Hecenii” au demonstrat munca asiduă și pasiunea autentică pot doborî orice obstacol, oferinde publicului și juraților o experiență de neuitat.
Talentul, dedicația, profesionalismul lor au convins-o pe Andra, cântăreață româncă, să apese butonul auriu. „Hecenii” au devenit primul ansamblu de dansuri populare românești din istoria „Românii au Talent”, care primește Golden Buzz-ul: „Eu nu am văzut în viața mea un dans mai ritmat și dansat în felul acesta! Un dans executat cu atâta dăruire și cu atâta suflet”, se exprimă ea în continuare…„Nu a fost un dans popular, a fost un fel de haka (tot întreg) al dansurilor populare. A fost un fenomen!”, a menționat un alt membru al juraților – Mihai Bobonete. Și Andi Moisescu concluzionează: „Ați dărâmat orice reper în materie de dans autentic”.
Miracolul dăruit de „Hecenii” au trezit și Guvernul de la Chișinău, care fulger a donat 1,3 milioane de lei pentru reparația sălii de repetiții, dar și vizită la Președinție.
În final ne întrebăm și noi cum stau lucrurile la alte ansambluri de dansuri. Sunt localități în Moldova unde acestea sunt finanțate de autoritatea locală. Poate în loc de niște chiute repetate s-ar trece la ritmuri inspirate din autenticitatea dansului nostru strămoșesc. De ce nu și pe scena de la București: „Românii au Talent”.