Școlile și grădinițele din municipiul Chișinău admit în continuare în alimentația copiilor produse alimentare neconforme și cu termenul de valabilitate expirat. Pe parcursul anului 2019, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au identificat, în mai multe instituții de învățământ din Chișinău, pește cu paraziți, legume păstrate în condiții nepotrivite sau lapte și ouă cu termenul de valabilitate expirat, transmite IPN.
În cadrul unei mese rotunde, Vladislav Cotici, director general ANSA, a menționat că în majoritatea instituțiilor verificate există probleme legate de livrarea și recepționarea produselor alimentare. Sunt acceptate produse alimentare cu eticheta incompletă sau nu se respectă trasabilitatea produsului. În urma controalelor, inspectorii au înlăturat din circuitul alimentar peste 300 kg de pește și peste 500 kg de produse preparate. Au fost întocmite aproape 100 de procese verbale, cu aplicarea amenzilor în sumă de 185 de mii de lei.
Roman Vengher, șeful subdiviziunii teritoriale Chișinău pentru siguranța alimentelor, a spus că rezultatele controalelor din ultima perioadă reflectă neconformități și de ordin sanitar-tehnic. Blocurile alimentare necesită reparație, nu sunt amenajate zone pentru păstrarea fructelor și legumelor, sunt dotate insuficient cu utilaj pentru păstrarea hranei. Încălcările de ordin sanitar vizează lipsa vestiarelor pentru personal și a spațiilor pentru păstrarea inventarului tehnico-sanitar și a detergenților. Potrivit responsabilului, toate aceste neconformități pot afecta siguranța produselor alimentare.
Angela Cutasevici, viceprimar de Chișinău, a constatat că există probleme la nivel de licitație, dar și la nivel de livrare a produselor în punctul de destinație, școli și grădinițe. La Primărie a avut loc o ședință lărgită cu cei care organizează alimentația în școli, iar doleanța tuturor a fost centralizarea licitațiilor. Entitatea respectivă va avea specialiști care vor fi certificați în vederea stabilirii conformității sau neconformității produselor alimentare.
Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ preșcolar, primar și secundar general la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a declarat că cei din domeniul educației ar prefera să se ocupe de educație, iar de alimentație să se ocupe persoanele și instituție certificate în acest domeniu. În acest sens, Ministerul susține externalizarea serviciului de alimentare a copiilor.
Și Nadejda Tănase, reprezentanta Agenției Achiziții Publice, a menționat că centralizarea achizițiilor va reduce efortul administrativ și va favoriza obținerea prețurilor mai joase.