Cercetătorii au definit două tipuri de analfabetism. Unul este analfabetismul total, iar altul cel funcțional. În categoria analfabeților totali intră persoanele care nu știu să scrie, să citească sau sunt lipsite de anumite competențe umane.
Analfabetismul funcțional a apărut în anii 80 ai secolului trecut ca un fenomen complex. Această problemă a început în scurt timp să afecteze toate domeniile de activitate: cultural, economic, financiar și politic.
În 1978 UNESCO definește această noțiune în felul următor: analfabete funcțional sunt persoanele care nu au știință de carte, fapt ce nu le permite să se încadreze în societatea modernă. Altfel, analfabetismul funcțional este caracteristic persoanelor care au frecventat o școală, dar nu pot folosi abilitățile de citire, scriere sau folosire a resurselor informaționale. Din acest motiv acestor persoane le vine greu să se încadreze într-o activitate profesională și rămân a fi marginalizați social.
Pentru a diminua acest fenomen învățații au constatat că un rol important în acest sens îi revine educației prin lectură, căci o societate fără dragoste de carte este o societate care încet, dar sigur, se autodesființează și nu este posibil progresul individului și a societății în întregime.
Anume lipsa de lectură și cultură, care presupune și cunoaștere, și învățare, și gândire critică a fost cauza care a dus la analfabetismul funcțional. În concluzie se poate de spus că este un produs eșuat al sistemului de educație, dar și al societății în întregime.
De fapt, oamenii de știință au diferite păreri despre fenomenul dat. Aceștia susțin că numărul mare de informație, supraîncărcarea cu aceasta a bulversat societatea, motiv din care mulți dintre noi nu ne putem folosi de ea. Pentru ca ea să devină cunoaștere este necesar ca creierul să o poată prelucra, filtra, asimila și apoi implementa în viață. Informația nu înseamnă cunoaștere, pentru a acumula cunoștințe este necesar să citim.
Alții experți susțin că un alt factor care a dus la apariția analfabetismul funcțional este televiziunea și mai apoi calculatorul cu ajutorul cărora omul s-a îndepărtat de carte, pentru că astfel este mai comod, căci imaginea, acțiunea, mesajul înlocuiesc textul.
Conform datelor statistice în lume sunt circa 785 de milioane de copii, tineri și adulți, care fac parte, fie din categoria analfabetismul funcțional, fie din analfabetismul total. Țara noastră nu este o este o excepție în acest sens. Nu rareori unor cetățeni de ai noștri le vine greu să se exprime, să țină un discurs, să dea un interviu, să susțină un dialog la angajare în câmpul muncii și să se descurce în alte situații.
Prin urmare, pentru a diminua efectele analfabetismul funcțional, țările occidentale efectuează diferite campanii de promovare și informare în acest sens. Ce ține de țara noastră, loc de mai bine ar mai fi la acest capitol, căci viața noastră este o călătorie pe parcursul căreia avem multe de învățat și este important ca acest proces de studiere și cunoaștere să nu fie întrerupt niciodată, deoarece riscăm să pierdem din competențe și abilități de gândire și acțiune.