Ați scris că de la cineva, într-un restaurant, s-a furat o sticlă de coniac sau altceva. Acest lucru este considerat firesc. De exemplu, am văzut odată cum s-a furat un pachet de semințe într-un magazin de la piața din cartierul Tineretului din Ungheni. Stau la rând vreo trei persoane, când un tânăr a intrat în magazin, poate era chiar cap de familie, deoarece în geantă avea mandarine. Probabil, a vrut să-și răsfețe soția sau copiii, iar pentru sine a luat pe neobservate din vitrină un pachet de semințe de floarea-soarelui, economisind 7 lei. N-am vrut să mă implic, putea să spună că le-a cumpărat din altă parte.
Dar nu e de mirare, fiindcă acest lucru s-a practicat întotdeauna. Amintiți-vă cum toată lumea șterpelea legume și fructe când se duceau la strânsul roadei în kolhozuri. Dacă șefii de brigăzi încercau să salveze recolta, se prea poate că chiar pentru sine, „ajutoarele” din oraș se străduiau în fel și chip să se strecoare în autobuz cu gențile pline. Cred că atunci furau toți. Generația mea își amintește că de la combinatul de covoare se furau fire toarse, unt și brânză de vaci de la cel de lactate, de la fabrica de conserve se arunca peste gard tot ce pica sub mână, de la combinatul de carne, unde lucrau cei mai norocoși, se lua tot și le
ajungea să-și hrănească nu numai familia, dar și să vândă vecinilor.
Apoi am devenit martori ai unui furt de amploarecomis de conducerea țării care a adoptat decizia de a
privatiza pământul și întreprinderile. Nu vom afla niciodată cum a decurs acest proces, ce calcule s-au efectuat, dar ne-au prostit atunci foarte frumos. Țin minte cum ne bucuram când a început crearea societăților pe acțiuni la întreprinderile mari din oraș, ni se părea că iată, vom trăi bine și vom primi bani pe degeaba. Cu ce ne-am ales? Cu nimic. Și cu reforma bănească cineva a avut mare chilipir atunci când oamenii peste noapte și-au pierdut toate economiile. Nu știm ce s-a întâmplat cu banii partidului și komsomolului, despre acest lucru nimeni n-a vorbit, nici azi nu ni se spune nimic.
Ce s-a făcut cu bonurile patrimoniale? Cine beneficiază azi de ele? Cui au adus profit? Oare acesta nu a fost un furt? S-ar părea că tot patrimoniul țării era pus la picioarele noastre – folosiți-vă. În rezultat folosesc roadele acelei campanii șmechere cei care au inventat-o, iar acum – copiii și nepoții lor. Muritorii de rând cum au dus un trai mizerabil, așa și continuă, împărțind tot ce au avut cu copiii. Despre furtul secolului nici nu vreau să vorbesc, totul s-a făcut în mod deschis, dar, ca de obicei, nimeni n-a văzut și nu a auzit. Reformele din sistemul de pensii de asemenea le consider un furt, comis, dacă nu azi, atunci în trecut, doar nu în zadar ni se spune că nu a fost cum trebuie, nu era echitabil și iată în sfârșit a triumfat dreptatea. De aceea nu vă mai mirați că vi s-a furat o sticlă de coniac – bucurați-vă că doar atât, căci nu se știe câte furturi „justificate” ne mai așteaptă.