Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, încadrați în gradele de dizabilitate severă, accentuată sau medie, vor beneficia de alocații lunare de stat majorate. Potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, alocațiile vor fi majorate cu 250 de lei începând cu 1 august, transmite IPN.
Alocațiile majorate vor fi acordate și persoanelor cu dizabilități din rândul militarilor, ofițerilor de informații și securitate, precum și membrilor corpului de comandă și ai trupelor Ministerului Afacerilor Interne și din sistemul administrației penitenciare.
Printre beneficiari se numără și persoanele care au dobândit dizabilități în urma rănirii, contuzionării sau schilodirii în timpul intervențiilor de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl. De asemenea, vor beneficia persoanele care au suferit dizabilități în urma deplasărilor în interes de serviciu la Cernobîl, dispuse de ministere, departamente, întreprinderi și organizații, precum și cele afectate de radiație în cadrul intervențiilor respective.
La propunerea Guvernului, alocații majorate vor fi acordate și soților supraviețuitori, precum și unuia dintre părinții participanților decedați. Totodată, vor beneficia de alocații majorate și lichidatorii străini care au dobândit cetățenia Republicii Moldova.
Proiectul de lege, inițiat de deputata Iulia Dascălu, urmează să fie examinat de Parlament în lectura a doua.
Catastrofa de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl din 1986 este considerată cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. În noaptea de 25 spre 26 aprilie, acum 39 de ani, la ora 01:23, a avut loc o primă explozie la reactorul numărul patru al centralei, urmată imediat de o a doua explozie care a distrus complet reactorul. Sute de mii de tone de materiale radioactive au fost dispersate în atmosferă.
La evenimentele comemorative din acest an, președintele Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Moldova”, Tudor Căpățină, a declarat că efectele catastrofei continuă să afecteze negativ sănătatea populației și mediul înconjurător. Potrivit acestuia, în urma expunerii la radiații în timpul lucrărilor de lichidare, aproximativ 1130 de participanți de pe malul drept al Nistrului au decedat. Cei rămași în viață suferă de diverse forme de dizabilitate, iar peste 1600 de copii ai cernobîliștilor au moștenit de la părinți afecțiuni grave.