În fiecare an, Ministerul Sănătății din Republica Moldova, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cu susținerea Uniunii Europene petrece activități ce au drept scop promovarea alăptării la sân în rândul mămicilor din țară. În acest an a demarat cea de a IV-a ediție a „Caravanei alăptării la sân” iar startul ei a fost dat la Ungheni.
Activitatea s-a desfășurat pe teritoriul Spitalului Raional Ungheni, unde au participat lăuzele (femeile care au născut) și femeile însărcinate din orașul și raionul Ungheni.
„Vreau să vă salut din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Sunt bucuroasă să văd actuale și viitoare mămici, tătici, copii mai mari și mai mici. Este al doilea eveniment de acest gen la Ungheni, care vine să promoveze alăptarea la sân. Noi știm că alăptarea este cel mai sănătos început de viață a nou-născutului. Vă transmit un salut din partea Ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, care este extrem de bucuroasă că „Caravana alăptării la sân” din acest an începe de la Ungheni. Ea încurajează mamele să alăpteze, dar are și un mesaj pentru tătici, ca să susțină soțiile și mamele, are un mesaj și pentru surorile medicale ca să găsească acel timp prețios să explice lăuzelor și viitoarelor mămici, care sunt beneficiile alăptării”, a menționat în debutul activității, Daniela Muntean, reprezentantă a Biroului OMS din Moldova.
Vizavi de impactul unei asemenea activități s-a referit și Elvira Stati, Vice-Directoarea Spitalului Raional Ungheni: „Suntem foarte bucuroși să vă avem ca oaspeți și pentru suportul metodic și educativ pentru mămicile din municipiul nostru. Ați început această caravană cu localitatea noastră și cred că nu în zădar, căci municipiul Ungheni este Capitala Tineretului. Este necesară această activitate, deoarece pe parcursul activității medicale ne confruntăm cu diverse probleme și întrebări din partea unor mămici, ce ține de perioada de alăptare a copilului și alimentarea corectă a mămicilor.
În cadrul activității echipa de specialiști de la Institutul Mamei și a Copilului, ce face parte din Asociația Pediatrilor din Republica Moldova, au venit cu informații despre beneficiile alăptării la sân, poziția corectă de alăptare, ce trebuie să mănânce mama în perioada alăptării și cum să-și mențină silueta după naștere. „Natura ne-a creat așa ca din primele ore de viață să fim alăptați la sân. Vreau să vă comunic cum are loc formarea laptelui matern, ce se întâmplă în organismul nostru când alăptăm, căci primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea fătului”, a specificat Olga Crâstea, medic pediatru la Institutul Mamei și Copilului.
Informații utile despre alimentația corectă a mămicilor în timpul alăptării a prezentat și Daniela Madan, specialistă în nutriție. „Există foarte multe mituri și stereotipuri în societatea noastră ce țin de alimentarea mămicilor în perioada alăptării, ce are voie și ce nu are voie să mănânce, mănâncă pentru 2 sau nu. Este important ca mămicile să știe că cel mai bun produs este laptele matern, care conține toate vitaminele și mineralele pentru ca copilul să se dezvolte și să crească sănătos și, cel mai important, conține anticorpi care îl protejează de boli. Mămica poate consuma de toate câte puțin în limita admisibilă, cu excepția alcoolului”, a explicat specialista.
Ce beneficii aduc asemenea instruiri ne-au relatat atât unele mămici, cât și medicii de specialitate de la noi. „,Am trei copii și pe toți i-am crescut la sân, căci e mai bine, mai comod și copiii mai puțin se îmbolnăvesc”, a menționat Daniela, mămică din municipiul Ungheni.
„În calitate de medic ginecolog a-și spune că este o temă foarte actuală, este o temă de toate zilele, obișnuită, pe care trebuie s-o știm și permanent să explicăm femeilor gravide și femeilor după naștere, să le încurajăm de a alăpta copiii, pentru că e benefic și pentru copil, și pentru mamă. A-și mai spune că alăptarea la sân este și o metodă contracepțională pentru femei și că femeile să nu folosească alte metode mai ofensive în acest scop. Alăptarea la sân este un proces fiziologic gândit de natură, pentru ca femeia să fie protejată, adică să nu nască în fiecare an. În același timp acest proces al alăptării permite femeii de a se întări până la următoarea naștere”, a menționat Nicolae Șchendrea, medic ginecolog, Spitalul Raional Ungheni.
Pentru o informare mai detaliată la capitolul beneficiile alăptării la sân, participantelor la activitate le-au fost împărțite pliante informative și unele cadouri.