Satul Sculeni. Anul 1961. Luna februarie. Data de 12. Este ziua în care Lucia și Ion Litovcenco decid să-și jure iubire veșnică. În acest an familia împlinește 60 de ani de căsnicie. Da, ați citit bine. De mai bine de jumătate de veac cei doi continuă să-și trăiască povestea vieții în doi.
Pe cărările vieții în doi
Ambii au crescut în familii numeroase, marcate de acele timpuri vitregi ale istoriei – război, foamete, sărăcie, deportări, prigoniri și durere…
La vârsta de doar 15 ani Ion rămâne orfan de tată. Acesta moare din cauza rănilor primite luptând în primul război mondial. Și de parcă nu ar fi fost de-ajuns, mama lui va fi țintuită la pat în urma unei paralizii cauzate de stresul trăit în vremurile celui de-al doilea război mondial, iar în 1963, își pierde și cel de-al doilea părinte.
Impus de vremurile grele de atunci, a fost nevoit să înceapă a lucra de la 14 ani, ca lemnar. Cu un spirit gospodăros și responsabil a meșterit multe uși, ferestre, chiar și pe cele care până în ziua de azi le păzesc casa în care locuiesc, de frig și înghețuri.
Bunelului îi plăcea foarte mult muzica și dansul. Iată din dragoste pentru muzică și dans, la vârsta de doar 19 ani, el a reușit să reprezinte cu succes Moldova la Parada Sportivilor de la Moscova din 1954.
La vârsta de 30 de ani, în urma unui accident cu urmări foarte dure, decide să învețe profesia de șofer, ca mai apoi să muncească până la pensie în această funcție în fostul sovhoz „Pogranicinik”. Chiar și acum, la cei 86 de ani ai săi, bunelul Ion continuă să-și trăiască pasiunea vieții, cea de a conduce. Atunci când e vorba de mers la magazin sau piață după cele necesare, o așează pe bunica pe scaunul pasagerului, iar el, plin de viață, urcă la volan și conduce până la destinație fără nicio problemă.
Bunica Lucica nu a fost nici ea ocolită de tragedia războiului. A crescut fără tată. Mai mult ca atât, nici până în ziua de azi nu are nicio amintire cu tatăl său. Asta pentru că acesta a plecat la război când ea era încă copil și nu s-a mai întors.
La vârsta de doar 6 ani a fost nevoită, împreună cu mama sa, care se recăsătorește cu un basarabean, să-și schimbe locul de trai, venind din Cernăuți, satul Lucovița, în satul Sculeni.
Crescând cu tatăl vitreg și fiind cea mai mare în familia cu 7 copii, ea a fost responsabilă de creșterea și educarea fraților mai mici, dar și de gospodărie. Niciodată nu s-a plâns de greutățile care era nevoită să le îndure, pentru că era o persoană cu un caracter puternic.
Bunica are o fire mărinimoasă și răbdătoare. A reușit să învețe o meserie și să stabilească relații frumoase cu cei din jur.
Chiar de e la pensie, nu stă acasă. Are mai mult de 16 ani de când este staroste la biserica din sat. Acolo e locul unde ea merge și îi mulțumește de fiecare dată lui Dumnezeu pentru tot ce i s-a întâmplat în viață.
Au făcut tot pentru a asigura o viață bună copiilor lor
Timp de 60 de ani, bunelul Ion și bunica Lucia au trăit de toate. Au râs împreună, au plâns de nenumărate ori, au suferit, au trăit drame, au luat-o de la capăt ori de câte ori a fost nevoie, s-au ridicat și mereu au privit doar înainte.
Toate aceste lucuri le-au adus multe succese în viață. Dar cea mai mare realizare a lor este familia mare și frumoasă, care le calcă pragul cât de des pot, 2 copii, o fată și un băiat, crescuți cu multă dragoste, înțelepciune și răbdare, cei 9 nepoți și 7 strănepoți. Toți sunt cea mai mare bucurie a lor. Și pentru că au fost oameni cu valori demne de urmat, sunt părinții spirituali pentru încă 7 familii, iar numărul finilor de botez nici nu-l mai pot ține minte.
Cu mâinile sleite de puteri, cu părul cărunt, dar cu o inimă încă plină de viață, ei le povestesc tuturor care este secretul căsniciei lor – și-au dăruit reciproc timpul, înțelegerea, respectul și dragostea necondiționată.
Ca dovadă este evenimentul pe care îl sărbătorește toată familia – nunta de diamant sau 60 de ani de căsnicie. O spun în numele tuturor celor apropiați lor. Suntem mândri de ei și valorile cu care ne-au crescut. Au făcut tot pentru a asigura o viață bună copiilor lor. Mulțumim lui Dumnezeu pentru posibilitatea de a ne fi bunici. Să ne fiți în continuare sănătoși și plini de viață. Să ne trăiți mulți, mulți ani de acum încolo!