Fiecare concurent electoral înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie afirmă că își dorește să ajungă președinte de țară. Pe lângă promisiunile lansate, candidații recurg la tot felul de tactici pentru a deveni cât mai convingători în fața alegătorilor, astfel încât aceștia să pună ștampila „Votat” anume în dreptul lor în buletinul de vot. Agenția de presă IPN a contactat o echipă de experți pentru analiza comportamentului celor opt aspiranți la fotoliul de președinte, în ordinea înregistrării, și a acțiunilor la care recurg aceștia pentru a-și crea o imagine favorabilă: Nr. 5 Violeta Ivanov, candidata Partidul Politic Șor.
Ion Tăbârță, comentator politic, spune că Violeta Ivanov, poate, ar fi avut o campanie cu impact dacă nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat în culise. „Și anume că Partidul Șor și Partidul Pro Moldova, care sunt de fapt două partide gemene, deja au început acele negocieri în culise cu Igor Dodon. Or, de fapt, aceste două sunt proiectele politice ale domnului Plahotniuc – trebuie să spunem pe șleau acest lucru. Și acum, Violeta Ivanov face figurații politice și ea vine să adune acel electorat de stânga pe care Igor Dodon nu va reuși să-l acopere și, totodată, să nu permită ca acest electorat să se ducă spre Renato Usatîi. Așa că, domnia sa fie face figurații, fie face jocurile lui Igor Dodon”, a notat Ion Tăbârță.
Comentatorul spune că Violeta Ivanov este o prezență frumoasă, care a făcut carieră, dar mai degrabă totul este la nivel de imagine, de formă, decât de fond. În opinia sa, rezultatul, dacă va veni, va veni pe baza liderului formațiunii, Ilan Șor, și anume pe baza acelui fanatism pe care o parte din electoratul din Republica Moldova îl are față de persoana lui Ilan Șor. Mai degrabă va fi un vot automat, dat din inerție pentru Ilan Șor, nu pentru Violeta Ivanov.
„Poate, dacă într-adevăr se făcea o campanie insistentă, o campanie dură, de contrapunere lui Igor Dodon, probabil și rezultatele ar fi fost altele. Însă această campanie vine mai degrabă să nu-i zădărnicească planurile lui Igor Dodon și mai degrabă vine ca o candidatură complimentară”, precizează Ion Tăbârță.
Expertul mai spune că Partidul Șor, mai degrabă, mizează să-și mențină proiectul politic în perspectiva unor alegeri parlamentare, fie anticipate, fie ordinare. Ei vor să fie prezenți în continuare. Toată lumea înțelege că aceasta este o campanie de figurație, nu este o campanie reală.
Valeriu Pașa, expert „WatchDog.MD”, menționează că numele contează mai puțin dacă este vorba despre candidatul Partidului Șor. Putea fi oricine. Ce încearcă Partidul Politic Șor să facă, și Ilan Șor implicit, este să conserveze propriul electorat, care a crescut pe fonul crizei economice, și să demonstreze că este un jucător. Potrivit expertului, pentru ei contează să ia peste 5% în primul tur, să arate că este un partid parlamentar și că, în cazul alegerilor parlamentare, trece pragul. „Și de dorit să ia cât mai mult. Eu bănuiesc că scopul lor este să ia vreo 8-9% și, în felul acesta, să repete practic rezultatele de la parlamentare, să arate că ei nu dispar nicăieri – lucru care va conferi mult mai multă legitimitate acestui partid, care este practic nefrecventabil, în mod normal”, opinează Valeriu Pașa.
Plus, spune expertul, este consolidarea unei platforme poate nu foarte importante politice, dar suficient încât să treacă pragul, care să fie folosită ulterior de acest binom Plahotniuc-Șor pentru a-și trece oamenii în Parlament. „Vedem deja aceste declarații din partea mai multor deputați Pro Moldova că o susțin pe Violeta Ivanov. În mod evident, dacă vor fi alegeri parlamentare, ei probabil vor face un bloc electoral, vor merge poate pe lista partidului Șor, astfel încât oamenii cei mai apropiați oligarhilor Șor și Plahotniuc să intre în Parlament. Clar lucru că acest scenariu i-ar oferi mai multă putere politică lui Șor și relația de putere între Plahotniuc și Șor s-ar schimba puțin”, explică expertul „WatchDog.MD”
În opinia sa, a doua misiune este să-și fidelizeze cât mai mult electoratul, prin structurile locale, prin formarea de liste a alegătorilor care votează pentru Violeta Ivanov și, în principiu, pentru Șor, și să-i redirecționeze cât mai mult posibil în turul doi către Igor Dodon. Asta se vede în mod absolut cert. Deci, practic Violeta Ivanov este un agent electoral pentru turul doi a lui Igor Dodon în aceste alegeri.
Aneta Gonța, expertă media, a precizat că Violeta Ivanov beneficiază de o campanie electorală mediatică constantă și chiar pronunțată, în cazurile unor instituții media afiliate partidului din partea căruia candidează la alegerile prezidențiale. Acțiunile de campanie sunt prezentate de cel puțin trei televiziuni și câteva publicații online în detalii și doar în context pozitiv, Violeta Ivanov fiind candidata cu cele mai multe apariții mediatice de acest fel după Igor Dodon, dar în proporții mult mai mici.
O parte din instituțiile care sunt analizate în această perioadă o prezintă pe Violeta Ivanov neutru și destul de rar în contexte nefavorabile. Candidata are grijă să apară, de cele mai multe ori, în ipostaze care să o avantajeze. De asemenea, o tehnică utilizată pe larg de candidată și de partidul care a înaintat-o la prezidențiale sunt materialele pregătite de echipa de campanie a Violetei Ivanov și publicate/difuzate atât ca publicitate electorală explicită, dar și, destul de des, ca publicitate electorală ascunsă, textele nefiind marcate corespunzător. Acest tip de materiale, evident, o prezintă pe candidata Partidului Politic Șor în cea mai pozitivă lumină, creându-i o imagine foarte bună în presă.
„Astfel, candidata Violeta Ivanov cumulează diferite elemente de comunicare mediatică, în care se investesc inclusiv mijloace financiare importante, pentru a se promova în cele mai bune culori. De asemenea, candidata evită constant confruntările mediatice directe cu alți candidați și o candidată, prin intermediul dezbaterilor electorale, preferând să stea la adăpost de inevitabilele întrebări incomode cu privire atât la acțiunile sale de campanie, cât și la președintele partidului pe care îl reprezintă. În acest fel, ea mizează pe menținerea unei imagini mediatice mai degrabă pozitive”, a notat Aneta Gonța.