O confirmare a acestor cuvinte a devenit sărbătoarea grandioasă, ce a avut loc în una din zilele de sărbătoare de la sfârșitul lunii august la Chirileni și a fost dedicată celei de-a 425-a aniversări de la atestarea satului natal. Au participat la sărbătoare, la diferite expoziții, spectacole nu numai sătenii, ci și numeroși invitați, soarta multora dintre ei fiind legată într-un fel sau altul de această localitate.
În cadrul festivității, sătenii au fost salutați de primarul satului, Iurie Stoica, și de mulți oaspeți, printre care vestitul consătean, doctorul în economie, autorul a peste 40 de lucrări științifice, Alic Bîrcă.
O pagină strălucită de muzică în acea zi au înscris Lenuta Gheorghiță cu melodiile sale emoționante și pline de viață, ansamblul folcloric autohton „Ilincuțele”, colectivele de la gimnaziu și grădiniță etc. Agenții economici au amenajat expoziții și se pare că au investit tot sufletul în ele, prezentând atât produse fabricate, cât și articole hand-made – broderii, dantele -, dar și mâncăruri și produse de patiserie tradiționale moldovenești, pe care gospodinele ospitaliere le pregătesc întotdeauna când le trec pragul oaspeți dragi.
Anastasia Cojocari, secretarul consiliului local, îi numește pe cei care nu au cruțat timpul sau sufletul pentru a participa la expoziții, precum Ana Covali și Andrei Curicheru. Nicolae Țăruș, unghenean și originar din Chirileni, a amenajat o expoziție dedicată tatălui său, al cărui nume îl poartă. Exponate – este greu de crezut – erau manuale, caiete de pe vremurile când învăța tatăl său, vioara dragă, icoane, căști găsite cândva aici. Nu au stat deoparte crescătorii de oi din sat Nicolae Stoica, Vasile Oboroc, Tudor Calmațui care și-au prezentat produsele nu numai pentru degustare, ci și spre vânzare. Foarte frumoasă a fost expoziția pregătită de Elena Vetrici, dedicată unei pomușoare uimitoare – goji. Expoziția „Eco-Pomec” SRL (Victor Bargan) a atras și ea atenția, aici se putea sărbători și privi echipamentele tehnice. Gimnaziul, grădinița și primăria au pregătit de asemenea expoziții de sărbătoare.
Interlocutoarea a menționat că pentru prima dată Ziua Satului a fost sărbătorită cu un sfert de secol în urmă, când Chirileniul a împlinit 400 de ani, apoi la 420 de ani și acum – la 425. Următoarea sărbătoare, speră, va avea loc cu prilejul celei de-a 430-a aniversări de la prima mențiune a satului în letopisețe. Potrivit acesteia, fără aportul sponsorilor Victor Bargan, Marian Bortă, Mihail Strungaru și Nicolae Strungaru, Dorel Calmațui, Oleg Negară, Ion Cojocaru și Ion Barnaciuc, precum și ConsumCOOP Pârlița, sărbătoarea nu ar fi fost atât de frumoasă, nu ar fi fost distinși cu premii și medalii comemorative din ceramică cea mai bună elevă a gimnaziului, Angela Lupușor, și participanții activi.